Băsescu îi face leneşi pe europeni. „Problema reală în UE este numărul de ore de muncă”

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că nu nivelul tehnologic este marea problemă a Uniunii Europene, ci numărul de ore de muncă şi productivitatea. Şeful statului a arătat, într-un interviu pentru adevărul.ro, că în Uniunea Europeană nu se munceşte suficient, de aici şi decalajul faţă de Statele Unite ale Americii.

26 feb. 2013, 12:12
Băsescu îi face leneşi pe europeni. „Problema reală în UE este numărul de ore de muncă”

Nu nivelul tehnologic este marea problemă a Uniunii Europene. Tehnologia din Franţa sau din Germania nu sunt departe de cea din Statele Unite ale Americii”, a declarat şeful statului.

Marea problemă este numărul de ore de muncă pe săptămână şi numărul de zile de lucru pe an. Aceasta este problema reală a UE. Constatat că, dacă avem un strung la fel de performant în UE şi în SUA, strungul din SUA lucrează şi sâmbăta, iar strungul din UE se opreşte vineri la prânz. Strungul din SUA are 30 de zile de sărbători pe an, cel din Europa are 100 şi ceva de zile nelucrătoare, iar atunci nu ne putem compara, din punct de vedere al productivităţii, chiar dacă lucrăm cu aceleaşi echipamente„, a comentat Traian Băsescu.

Şeful statului afirmă că nu doar în raport cu SUA, Europa devine necompetitivă, dar şi faţă de China şi India, iar beneficiază de o forţă de muncă sporită şi de un trend de dezvoltare tehnologic. Faţă de aceste ţări, chiar şi România are de pierdut în privinţa exporturilor.

„Şi România este dependenţă de exporturi, dacă vom continua să importăm mai mult decât exportăm nu vom reuşi decât să trăim decât din împrumuturi. Şi România pentru a supravieţui, pentru a crea condiţii populaţiei să evolueze pozitiv în mediul din România, să îşi crească nivelul de trai, are nevoie să exporte. Ori pe piaţa exporturilor se întâlneşte cu Germania, cu SUA, cu China, Brazilia, India. Ne-am obişnuit să ne considerăm mărunţi, dar nu suntem mărunţi, suntem o ţară medie, iar creşterea productivităţii noastre este cheia pentru creşterea exporturilor fără de care nu putem trăi bine„, a mai explicat Traian Băsescu.