Băsescu: Instituţiile statului nu se mai joacă cu politicienii corupţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente împotriva corupţiei, punctând că acestea nu se mai 'joacă' cu politicienii corupţi.

31 ian. 2014, 16:20
Băsescu: Instituţiile statului nu se mai joacă cu politicienii corupţi

„Am văzut formulări de multe ori nefericite, spunând ‘corupţia în România este sistemică’, ‘corupţia în România este endemică’. Contrazic aceste afirmaţii. Vreau să ştiţi că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia şi este o bucurie a mandatului meu că am reuşit să menţin justiţia departe de influenţa politică prin atribuţiunile pe care un preşedinte ales le are”, a spus Traian Băsescu, la Berlin, la Conferinţa federală de presă cu jurnaliştii acreditaţi la Parlamentul german (Bundestag).

Potrivit Agerpres, şeful statului a arătat că preşedintele României are atribuţii asemănătoare cu cele ale preşedintelui Franţei, puţin mai diminuate în unele zone, dar că este ales direct, ceea ce i-a permis protejarea justiţiei de influenţa politicului.

„Vă dau câteva cifre care au fost consolidate chiar şi prin decizii definitive de ieri. În momentul de faţă, în România au fost condamnaţi şapte miniştri, condamnaţi definitiv. De asemenea, au fost condamnaţi 18 membri ai Parlamentului. În acelaşi timp, deja au condamnări într-o primă instanţă alţi cinci miniştri şi alţi circa 20 de parlamentari. Instituţiile statului nu se mai joacă cu politicienii corupţi”, a spus şeful statului.

Preşedintele Băsescu a subliniat că izolarea justiţiei de influenţa politicienilor este un bun câştigat.

„Această perioadă în care s-a reuşit izolarea justiţiei de influenţa politică a făcut ca judecătorii, procurorii din România să nu mai aibă complexe faţă de oamenii politici, ceea ce este un bun câştigat. Şi cred că aceste acţiuni ale instanţelor româneşti îi vor convinge, dacă nu din educaţie, măcar de frică pe politicieni că vremea în care administrau avuţia naţională prin natura funcţiilor pe care o au de multe ori în folosul lor este o vreme trecută în România”, a afirmat el.

Şeful statului a menţionat că România mai are destule lucruri de făcut în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, dar s-a arătat convins că ţara noastră este pe un drum bun.

Preşedintele Traian Băsescu efectuează vineri o vizită de lucru în Germania.