Băsescu: Nu pot retrage Ordinul Steaua României lui Tokes până nu văd decizia instanţei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cluj, că nu poate decide retragerea Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru că trebuie să mai aştepte o decizie a instanţei, potrivit Mediafax.

09 feb. 2014, 17:04
Băsescu: Nu pot retrage Ordinul Steaua României lui Tokes până nu văd decizia instanţei

„Deocamdată e atacat procesul-verbal în instanţă, trebuie să aştept decizia instanţei”, a spus Băsescu.
În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate lui Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu declara că aşteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, aşa cum recomandă Consiliul, Băsescu răspundea că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu.

În 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia „Steaua României” în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

În 6 ianuarie, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, declara că a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” de retragere a distincţiei care i-a fost acordată acestuia în 2009. El spunea că acţiunea deschisă în numele lui Tokes a fost expediată prin poştă în 3 ianuarie, fiind adresată Curţii de Apel Bucureşti, secţia de contencios administrativ.