Băsescu: România a pierdut 10 ani în pregătirea tinerilor, prin desfiinţarea liceelor profesionale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România a pierdut 10 ani în pregătirea tinerilor, prin desfiinţarea liceelor profesionale, acuzându-l pe fostul ministru Andrei Marga că a creat materie primă pentru universităţi, cu dispreţ total pentru tineri.

12 nov. 2013, 12:44
Băsescu: România a pierdut 10 ani în pregătirea tinerilor, prin desfiinţarea liceelor profesionale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Aeroportul „Henri Coandă”, că participă, la Paris, la invitaţia preşedintelui francez, Francois Hollande, la o conferinţă la care participă şi alţi membri ai Consiliului European, pe tema ocupării tinerilor, potrivit Mediafax.

Şeful statului a arătat că este vorba despre o „situaţie reală”, la nivelul Uniunii Europene, numărul şomerilor tineri, sub 25 de ani, fiind de 5,6 milioane, iar în zona euro, 3,6 milioane, reprezentând circa 23% din numărul şomerilor la nivel european.

VEZI ŞI PNL vrea reintroducerea examenelor de admitere în liceu şi scoli profesionale

Potrivit lui Traian Băsescu, principalul obiectiv al Conferinţei de la Paris este să dea un semnal că problema ocupării pe piaţa muncii a tinerilor reprezintă o prioritate a Uniunii Europene.

El a mai arătat că marţi după-amiază şefii de stat invitaţi vor adopta poziţia politică faţă de fenomentul lipsei de locuri de muncă pentru tineri, acest lucru constituind un schimb de experienţă şi de infomaţii cu privire la practicile din statele membre UE, legat de reducerea numărului şomerilor.

Preşedintele Băsescu a mai spus că în cadrul acestui eveniment se vor căuta soluţii pentru implementarea programelor deja stabilite în Consiliul European, şi anume Programul Garanţia pentru tineri şi Iniţiativa pentru ocuparea tinerilor, ambele proiecte fiind finanţate prin BEI şi Fondul European pentru investiţii.

Şeful statului a menţionat că aceste programe sunt finanţate în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015, cu şase miliarde de euro, lucru foarte important pentru că România are trei regiuni în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 30% din numărul şomerilor – regiunile Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia.

Traian Băsescu a mai declarat că acţiunile de reducere a şomajului în rândul tinerilor se vor baza pe trei priorităţi, prima fiind integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, pe bază de programe de formare.

„Noua legislaţie a educaţiei creează condiţiile ca România să răspundă pozitiv la această nevoie de calificare a tinerilor în acord cu nevoile pieţei muncii din România. Noua lege a educaţiei, legea Funeriu, Miclea, sau cum vreţi să îi spuneţi, reînfiinţează şcolile profesionale„, a spus Băsescu, adăugând că s-a emis legea uceniciei şi nu în ultimul rând, prin Ministerul Muncii, s-au creat şi structuri de reorientare profesională.

Şeful statului a ţinut să precizeze că România a pierdut circa 10 ani în pregătirea tinerilor, făcând referire la desfiinţarea liceelor profesionale, în1998, 1999, de „marea reformă Marga”, pe principiul că nu au inginerii cum să predea, trebuie să predea profesorii.

„Domnul Marga viza să creeze materie primă pentru universităţi, dar cu dispreţ total pentru interesele tinerilor”, a mai comentat şeful statului, precizând că noua legea a educaţiei a reînfiinţat şcolile profesionale şi s-au creat şi condiţii pentru ucenicie.

„Interesant ar fi să rămânem consecvenţi, pe de o parte, şi, pe de altă parte, companiile, fie că sunt private sau de stat, să preia tineri care optează pentru o meserie pe timpul şcolii. Nu aş spune că nu avem rezultate încurajatoare, anul acesta peste 22.000 de tineri au intrat în astfel de şcoli şi vor termina şcoala cu o meserie”, a arătat Traian Băsescu.

El a amintit de „revolta” care a fost când, în urmă cu câţiva ani, spunea că nu mai avem tinichigii şi tineri calificaţi.

„Astăzi, am ajuns să constatăm că, fără să le dăm o meserie încă din şcoală, îi sacrificăm”, a mai comentat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că un alt pilon al rezolvării problemei şomajului în rândul tinerilor este o mai bună inserţie pe piaţa muncii şi prin acordarea unui sprijin individual, o consiliere individuală.

Traian Băsescu a spus că Ministerul Muncii a început să creeze structuri, tot mai eficiente, în consilierea tinerilor pentru o opţiune profesională.

Potrivit şefului statului, al treilea pilon îl reprezintă sprijinirea ocupării şi a antroprenoriatului în rândul tinerilor, prin crearea de IMM-uri.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că în intervenţia sa de la conferinţă va susţine sistemul dual, al noii legi a educaţiei, pentru ca pe lângă teorie tânărul să dobândească în şcoală şi abilităţi pentru a învăţa o meserie până la terminarea şcolii, acesta fiind sistemul german, foarte eficient, unde şomajul este redus, iar piaţa forţei de muncă pentru tineri funcţionează destul de bine.

Preşedintele Traian Băsescu participă marţi după-amiază, la Paris, la cea de-a doua ediţie a Conferinţei privind Ocuparea Tinerilor, care se va desfăşura la Palatul Élysée.