UPDATE România va cere amânarea liberalizării preţului la gaze şi electricitate

România va încerca să convingă FMI să decaleze cu cinci ani, până în 2020 termenul de liberalizare pentru populaţie a preţurilor la electricitate şi la gaze naturale, de la 2015 cât este acum. Firmele ar putea beneficia de asemenea de o amânare de până în 2017. România va căuta să obţină finanţare de la Uniunea Europeană pentru înfiinţarea de IMM-uri şi va cere măsuri care să reducă efecteele delocalizării multinaţionalelor.

29 ian. 2012, 15:17
UPDATE România va cere amânarea liberalizării preţului la gaze şi electricitate

„Am stabilit cu premierul Emil Boc că trebuie negociat în noua scrisoare de către FMI este legat de o replanificare a liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze, atat pentru populatie cât şi pentru agenţii economici“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, acum 10 minute.

 

Liberalizarea e prevazută pentru companii  în 2013 şi pentru populaţie în 2015, potrivit  actualului acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

 

„Concluzia pe care am tras-o cu premierul Boc a fost că trebui să încercăm o reprogramare pentru populaţie, la gaze, la orizontul anilor 2020, şi în consecinţă şi preţul pentru agenţii economici va trebui să ajungă liberalizat la 2015 – 2016.  Să sperăm că vom reuşi. Practic, le renegociem, pornind de la realitatea puterii de cumpărare a populaţiei şi a agenţilor economici“, a maispus preşedintele României.

 

Preţurile finale reglementate la gazele naturale au crescut cu 5% de la 1 ianuarie 2012, pentru consumatorii non-casnici, exceptându-i pe producătorii de energie termică.

 

Creşterea a fost motivată de scumpirea gazului de import la 149,54 lei/Mwh (495 dolari/mc, la un curs de schimb de 3,2 lei/dolar) şi de creşterea consumului total de gaze naturale în lunile ianuarie-martie 2012, potrivit Autorităţii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE).

 

Populaţia va plăti acelaşi preţ la gaze până la 1 aprilie 2012, iar industria va mai suferi o scumpire în iulie.

 

 

Forţa de muncă şi delocalizările

 

Traian Băsescu a mai spus că va ridica, mâine, la Consiliul European şi problema liberei circulaţii a forţei de muncă, având în vedere că România mai are restricţii în 9  ţări ale Uniunii Europene. „Nu putem să avem libera circulaţia a capitalului şi a forţei de muncă nu“, a punctat preşedintele Băsescu.

 

România va căuta să obţină finanţare de la Uniunea Europeană pentru înfiinţarea de IMM-uri şi va cere măsuri care să reducă efectul negativ al delocalizării afacerilor de către companiile multinaţionale, fenomen la care şi România a devenit vulnerabilă.

 

„ Poate că ar trebui să găsim stimulente fiscale pentru ca marile industrii să nu se mai delocalizeze în Asia, lăsând un gol imens în forţa de munca şi în colaborarea cu IMM-urile. Voi ridica acest subiect al marilor intreprinderi delocalizate şi poate sa pregptim pentru următorul consiliu un subiect pe aceasta temă“, a mai spus Preşedintele României.