Băsescu, îngrijorat de scandalul din Secuime: Tinerii nu respectă simbolurile ţării în care trăiesc

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, spune că Traian Băsescu l-a sunat duminică şi s-a arătat îngrijorat că tinerii nu sunt educaţi să respecte simbolurile ţării în care trăiesc, în contextul în care echipa de hochei din Miercurea Ciuc, care "s-a dezis de imnul României", a fost premiată de CNS.

11 mart. 2013, 12:23
Băsescu, îngrijorat de scandalul din Secuime: Tinerii nu respectă simbolurile ţării în care trăiesc

Prefectul Corneliu Grosu a declarat, luni, presei, că preşedintele Traian Băsescu l-a sunat cu puţin timp înainte de începerea mitingului pentru autonomie de la Târgu Mureş, desfăşurat duminică seară, şi şi-a exprimat „îngrijorarea faţă de formarea copiilor şi tinerilor în respectarea însemnelor ţării”, având în vedere că echipa de hochei din Miercurea Ciuc a primit Premiul „Gabor Aron” pe 2012 de la Consiliul Naţional Secuiesc, potrivit Mediafax.

„Domnul preşedinte m-a sunat cu câteva minute înainte de începerea evenimentelor. Expresia a fost foarte simpatică: «Ia spune-mi, domnule prefect, ce-i pe acolo, pe la voi? Nu că nu aş şti, dar vreau să aflu din relatările tale». I-am spus ce aveam de spus, cum suntem organizaţi, la ce ne aşteptăm, atunci ştiam din calculele pe care le realizăm ca număr de călători din mijloacele de transport că ne aflăm undeva la 4-5.000 şi apreciam că se amplifica numărul pe seama celor din Târgu Mureş, maghiari şi români. Domnul preşedinte şi-a exprimat o îngrijorare – eu spun normală – vizavi de faptul că între cei premiaţi la Palatul Culturii se afla şi echipa de hochei de la Miercurea Ciuc. (…) Preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea faţă de formarea copiilor şi tinerilor în respectarea însemnelor ţării în care trăiesc – şi am considerat şi în continuare nu cred că a fost normal să premiezi pe cineva care s-a dezis de imnul României şi de însemnele României”, a spus prefectul.

Grosu a adăugat că face aceste aprecieri ca un om care a locuit 20 de ani la Miercurea Ciuc, iar copilul său a făcut parte din echipa de hochei juniori.

El a subliniat că, personal, i-ar fi premiat pe componenţii echipei de hochei din Miercurea Ciuc „pentru eforturi şi rezultate”, fiind vorba de un sport „extraordinar de bărbătesc, de solicitant”, care presupune multe ore de antrenament.

Prefectul a arătat că, în pofida tuturor speculaţiilor, mitingul pentru autonomie a decurs fără incidente.

Echipa de hochei din Miercurea Ciuc şi istoricul academician Pal Antal Sandor au primit, duminică seară, Premiul „Gabor Aron” pe 2012 de la Consiliul Naţional Secuiesc, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Palatul Culturii din Târgu Mureş, după mitingul pentru autonomie organizat în oraş.

Echipa de hochei din Miercurea Ciuc nu a putut fi prezentă, astfel că premiul a fost primit de primarul oraşului, Raduly Robert. El a susţinut, în discursul său, că hocheiul din Miercurea Ciuc „se leagă organic de soarta secuimii” şi că echipa – care a câştigat de mai multe ori Cupa României – este considerată un simbol, „la fel ca steagul secuimii”.

Premiul „Gabor Aron” i-a mai fost înmânat şi istoricului academician Pal Antal Sandor, autor şi coautor la 21 de volume şi peste 200 de articole şi studii, care, potrivit reprezentanţilor CNS, „a făcut foarte multe pentru prezentarea istoriei Ţinutului Secuiesc”.

Festivitatea de decernare a Premiului „Gabor Aron” a avut loc la Palatul Culturii din Târgu Mureş după mitingul pentru autonomie organizat de CNS în oraş, la care au participat aproximativ 5.000 de persoane.