Traian Băsescu, luat peste picior la CCR: „Ar putea numi UN CAL la Curte, e absurd”. „Cum bag calul în sală?”

O ședință spumoasă a avut loc, marți, la Curtea Constituțională. În ședința publică în care s-a discutat statutul lui Daniel Morar de judecător CCR, avocatul Asociației Magistraților din România (AMR), care a atacat în instanţă numirea lui Morar, a stârnit râsetele întregii audiențe.

16 sept. 2014, 10:25
Traian Băsescu, luat peste picior la CCR: „Ar putea numi UN CAL la Curte, e absurd”. „Cum bag calul în sală?”

Potrivit stiripesurse.ro, AMR a cerut in instanta anularea Decretului prezidential privind numirea fostului sef DNA Daniel Morar in functia de judecator al Curtii Constitutionale pentru ca “nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale”.

In replica, Administratia Prezidentiala a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate in care reclama faptul ca numirile de judecatori CCR facute de Parlament nu sunt atacabile, in timp ce Decretele prezidentiale pot fi invalidate de instante. Aceasta exceptie se judeca astazi la CCR.

Avocatul din partea AMR a motivat cererea de anulare a numirii de catre Presedintie a unui judecator CCR, printr-un exercitiu de imaginatie.

El a cerut judecatorilor CCR sa isi imagineze “absurdul la care s-ar putea ajunge” daca nu se pot cenzura numirile de catre Presedinte a unui judecator CCR.

Daca ar numi pe cineva care nu are cetatenie romana, sau e minor, sau fara studii juridice, sau un cal?”, a declarat avocatul AMR.

In momentul in care a mentionat calul, intreaga audienta a inceput sa rada, inclusiv judecatorii CCR.

“Ma bucur ca cel putin exemplul meu de situatie absurda a starnit zambete in fata si rasete in spate”, a spus avocatul.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, amuzat si el de exemplul calului, a spus ca a ras pentru ca se gandeste cum ar baga calul in sala de sedinte a CCR.

Asta ar fi cea mai mica problema”, a declarat avocatul AMR, la care Zegrean a spus ca tot nu stie cum ar aduce calul in CCR pentru ca animalul n-ar incapea in lift.

La sedinta nu au participat judecatorii CCR Daniel Morar si Mona Pivniceru. “Daca decretul n-ar fi cenzurat, presedintele ar  putea sa fie deasupra legii, ar putea sa fie dictator”, a mai spus avocatul AMR.