BĂSESCU va susţine la Bruxelles noi sancțiuni împotriva Rusiei: Uşor-uşor, PUTIN o să renunţe la aroganţă

eședintele Traian Băsescu a declarat joi că va susține, în cadrul Consiliului European, creșterea nivelului de sancțiuni împotriva Moscovei deoarece "este evident" că "Federația Rusă continuă să consolideze separatiștii în estul Ucrainei".

18 dec. 2014, 11:00
BĂSESCU va susţine la Bruxelles noi sancțiuni împotriva Rusiei: Uşor-uşor, PUTIN o să renunţe la aroganţă

Susținem că situația din estul Ucrainei, marcată prin orașele-reper Lugansk și Donețk, deci bazinul Donbas altfel spus, se îndreaptă către o situație gen Transnistria. De asemenea, este evident pentru noi că Federația Rusă continuă să consolideze separatiștii în estul Ucrainei, ceea ce impune, în opinia mea, și acest lucru îl voi susține, creșterea nivelului de sancțiuni împotriva Moscovei. Este adevărat, sancțiunile de până acum au început să producă efecte devastatoare pentru economia Federației Ruse și cred că, ușor-ușor, domnul Putin o să renunțe la aroganță”, a afirmat șeful statului, la Aeroportul ‘Henri Coandă’, înainte de plecarea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, relatează Agerpres.

Băsescu a mai spus că „nimeni nu spune că Federația Rusă vrea să anexeze estul Ucrainei, ci toți spunem ca Federația Rusă vrea sa creeze o Transnistrie în estul Ucrainei”.

Băsescu participă ultima oară la Consiliul European: A fost o onoare să reprezint România vreme de 10 ani

„Tipul acesta de politică externă, promovat de Kremlin, nu mai păcălește pe nimeni. Aș aștepta de la demnitarii ruși să spună că nu vor crea o Transnistrie în estul Ucrainei, și nu o Crimee, că nimeni nu îi suspectează de așa ceva „, a susținut președintele Băsescu, după ce, mai înainte, amintise declarația recentă a ministrului rus de externe potrivit căreia „Moscova nu intenționează să facă din estul Ucrainei o nouă Crimee”.

Președintele Băsescu a subliniat că va susține „escaladarea” nivelului de sancțiuni pentru ca Federația Rusă „să înțeleagă că UE își menține principiile”.

„Deci, în ceea ce privește Ucraina, suntem foarte bine documentați cu privire la evoluții, inclusiv evoluțiile politice, și vom susține escaladarea, creșterea nivelului de sancțiuni, în așa fel încât Moscova să înțeleagă că Uniunea Europeană își menține principiile. Și că în Europa nu poți să creezi Transnistrii, Kaliningrad-uri ori de câte ori interesele tale de expansiune a influenței îți cer acest lucru”, a mai precizat șeful statului român