BĂTAIE DE JOC la clasa pregătitoare. Copiii ar putea fi întorşi de la şcoală la grădiniţă

Copiii înscrişi la clasa pregătitoare ar putea fi întorşi la grădiniţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Asta în condiţiile în care profesorii vor constata că micuţii nu ţin pasul cu ceilalţi colegi. Deşi măsura pare a fi în avantajul copilului, aceasta ar putea fi, însă, una care să-i bulverseze pe micuţi, atenţionează psihologii.

02 mai 2013, 15:19
BĂTAIE DE JOC la clasa pregătitoare. Copiii ar putea fi întorşi de la şcoală la grădiniţă

La clasa pregătitoare, copiii de cinci ani vor fi colegi cu elevi care au împlinit deja vârsta de şapte ani. În ciuda diferenţei de vârstă, copiii vor fi nevoiţi să înveţe cot la cot, iar cei mici pot fi întorşi la gradiniţă dacă nu ţin pasul.

La înscrierile pentru clasa pregătitoare au putut să participe atât copiii cu vârste sub 6 ani, cât şi cei care au trecut de această vârstă, cu condiţia să obţină un aviz pozitiv din partea psihologilor. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca vârsta celui mai mic copil înscris la clasa pregătitoare să aibă doar 5 ani şi 4 luni, iar cel mai mare 7 ani si 10 luni.

În aceste condiţii, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a recomandat învăţătorilor să aibă mai multă grijă de elevii mai mici şi să-i urmărească atent. „Dacă sunt situaţii în care se va considera că aceştia nu fac faţă efortului, va trebui să intrăm în dialog cu părinţii din nou şi eventual să facem recomandare de revenire la grădiniţă„, a spus Remus Pricopie, citat de România TV.

Retrimiterea la grădiniţă după ce deja s-au obişnuit cu ideea că sunt deja elevi ar putea să-i bulverseze, însă pe copii, atenţionează psihologul Alina Plăişeanu, care apreciază că ideal ar fi ca eforturile părinţilor şi învăţătorilor să se concentreze pe recuperare, nu direct pe excluderea micuţilor dintr-un mediu la care abia s-au adaptat. „Odată ce copilul a fost deja examinat şi acceptat la clasa pregătitoare, ideal ar fi ca, dacă rămâne în urmă, resursele părinţilor şi profesorului să se concentreze pe recuperarea terenului pierdut. Dacă se ajunge, însă, la retrimiterea la grădiniţă, iar copilul percepe acest lucru la modul că grădiniţa este un loc pentru copii mici, în care el trebuie să se întoarcă pentru că locul lui nu este printre cei mai mari, se poate ajunge la o situaţie critică”, a spus psihologul Alina Plăişeanu, pentru ROMÂNIATV.NET.

După prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare, peste 700 de copii nu şi-au găsit loc la nicio şcoală. Părinţii pot depune din nou cererile de înscriere între 8 şi 17 mai la şcolile care mai au locuri libere.