Bătălia pentru Parlament: Marile DUELURI din Bucureşti. Cu cine se bat GREII în provincie

Dueluri mari, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, în Bucureşti. În multe dintre colegii, USL şi ARD aruncă în luptă nume cunoscute, printre cele mai tari confruntări numărându-se Ecaterina Andronescu-Cristian Rădulescu în sectorul 6, Călin Popescu Tăriceanu-Vasile Gherasim în sectorul 1 şi George Becali-Gheorghe Udrişte, de asemenea în sectorul 6. În schimb, în provincie există puţine competiţii între politicieni de marcă. Grei ai partidelor care au preferat să candideze în colegii din ţară nu au aproape deloc emoţii în ceea ce priveşte câştigarea unui mandat.

23 oct. 2012, 14:35

La Bucureşti, în sectorul 1, cea mai puternică înfruntare se anunţă între fostul primar al sectorului, Vasile Gherasim (ARD) şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean (PSD), în colegiul 1 pentru Senat.

În schimb, Călin Popescu-Tăriceanu (PNL), candidat în colegiul 2 senatorial, nu pare să aibă probleme cu Augustin Ofiţeru, lider al Noii Republici, ce candidează din partea ARD.

Tot în sectorul 1, dar pentru Cameră, se înfruntă fostul deputat Anca Constantinescu (PDL) cu deputatul PNL Diana Tuşa, iar Costică Canacheu (PDL) cu Dan Tudorache, preşedinte al PSD sector 1.

În colegiul 9 pentru Camera Deputaţilor din sectorul 2, se înfruntă fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu (PDL) cu fostul premier Victor Ciorbea, care s-a înscris în PNL pentru a putea candida. La Senat, în acelaşi colegiu vor candida fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu şi fostul comentator sportiv Dumitru Pelican (PC).

În colegiul 11 pentru Camera Deputaţilor, competiţia se anunţă foarte strânsă între liderul PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu şi fostul ministru al Mediului şi Muncii, deputatul PDL Sulfina Barbu.

Un alt duel foarte important are loc în colegiul senatorial 6 din sectorul 3, unde liderul de grup al PDL din Senat, Cristian Rădulescu o va înfrunta pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Deocamdată, ARD nu a desemnat un contracandidat pentru colegiul de senator din sectorul 3 unde candidează Crin Antonescu, preşedintele PNL.

În sectorul 4, colegiul 19 de deputat, istoricul Dinu Giurescu (PC) va concura cu fostul viceprimar al Capitalei, democrat-liberalul Mircea Raicu (PDL).

Nou intrat în rândurile PNL pentru a obţine un mandat de deputat, George Becali candidează în sectorul 6, acolo unde fostul director de la Metrorex, Gheorghe Udrişte, apropiat al lui Adriean Videanu.

Greii care candidează în provincie, fără emoţii

În provincie, doi preşedinţi de partid se bat pentru un post de deputat, într-un colegiu din Piteşti. Este vorba de liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu ce se va înfrunta cu omologul său de la PC, Daniel Constantin.

La Iaşi, colegiul 4 senatorial Copou va fi disputat de doi foşti colegi de partid, fiind vorba de senatorul PNL Mihaela Popa, fost vicepreşedinte PDL, şi Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

În rest, figuri proeminente ale partidelor au adversari cu notorietate apreciabil mai mică.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, candidează pentru un post de senator la Timiş, în colegiul de Sînnicolaul Mare, unde se bate cu mult mai puţin cunoscutul Marcel Suciu (USL).

În judeţul învecinat, Arad, fief al dreptei, s-au înghesuit să candideze preşedinţii Forţei Civice şi ai Noii Republici, Mihai-Răzvan Ungureanu, respectiv Mihail Neamţu.

Ungureanu nu poate fi totuşi cert de colegiul 1 Senat, unde îl are drept adversar pe cel care a câştigat colegiul la alegerile precedente, fostul pedelist Ovidiu Marian (PNL). Neamţu candidează în colegiul 1 Camera Deputaţilor împotriva lui Flavius Măduţă (PSD).

Tot în Arad se anunţă o competiţie destuil de strânsă între fostul ministru al Muncii Claudia Boghicevici (PDL) şi Lia Ardelean (PC), fost deputat în perioada 2004-2008 şi candidat la primăria Arad în iunie 2012.

La Suceava, este notabilă competiţia pentru un colegiu la Cameră dintre senatorul Orest Onofrei (PDL), fost prefect al judeţului, şi senatorul Gavril Mîrza (PNL), fost preşedinte al Consiliului Judeţean în 2004-2008.

Premierul Victor Ponta candidează tot în colegiul din Gorj, având la PDL drept contracandidat pe Nicolae Raviţoiu.

La Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean (PDL) are şanse mari să obţină al şaptelea mandat de deputat în faţa cântăreţului de muzică populară Alexandru Pugna (PSD).

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL) pare a avea o misiune uşoară în faţa liberalului Paul Dumbrăveanu, în colegiul 11 din Prahova.

Elena Udrea are şi ea un adversar cu notorietate redusă, liberalul Liviu Brătescu. Cei doi concurează în colegiul 4 pentru Cameră din Roman.