Batalioane NATO în ţările baltice şi în Polonia. Moscova, nevoită să ia măsuri. Cum reacţionează Alianţa

Moscova a anunțat marți că va lua măsuri după anunțul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia patru batalioane de militari ai Alianței vor fi detașați, prin rotație, în țările baltice și Polonia, potrivit Interfax și newsru.com, citată de Agerpres.

15 iun. 2016, 07:06
Batalioane NATO în ţările baltice şi în Polonia. Moscova, nevoită să ia măsuri. Cum reacţionează Alianţa

‘Nu au cum să ne sperie cu patru batalioane, desigur. Aceste unități nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, pentru că armata noastră nu este cea care a fost acum 20 de ani’, a declarat președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), amiralul Vladimir Komoedov, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră.

‘Cu toate că tendința în sine — creșterea amenințării la frontierele de vest ale țării — ne preocupă (…). Noi am luat, luăm și vom lua măsuri de contracarare de așa natură încât de la bun început partenerilor noștri să le fie totul clar’, a declarat Komoedov pentru Interfax.

Andrei Kelin, directorul Departamentului de cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, declarase anterior pentru Interfax că Moscova se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns în urma desfășurării suplimentare a patru batalioane NATO în Polonia și țările baltice. Diplomatul rus a subliniat că este vorba de o ‘importantă creștere de forță militară extrem de aproape de granițele’ ruse.

Detașarea acestor batalioane NATO ‘este contrară literei și spiritului Actului Fondator Rusia-NATO’, susține Kelin, informează Agerpres.

Citeşte şi Un atac cibernetic asupra unei ţări din NATO declanşează riposta colectivă. Cum reacţionează România

Fostele republici sovietice de la Marea Baltică și Europa și-au exprimat în repetate rânduri suspiciunile cu privire la iminența unei presupuse invazii rusești în statele baltice după scenariul aplicat de Moscova în Crimeea și, prin urmare, amploarea exercițiilor NATO planificate în aceste țări este în continuă creștere, relatează portalul newsru.com.

De asemenea, în Polonia au început recent exerciții multinaționale NATO Anakonda-2016, cele mai ample din istoria acestei țări. Chiar din prima zi a manevrelor, participanții au simulat măsuri de apărare a țărilor baltice și a Poloniei în eventualitatea unui atac din afară, conform aceluiași canal media.

În același timp, Rusia își întărește capacitățile de apărare la granițele sale vestice, inclusiv în orașul Klințî (regiunea Briansk), situat la numai 50 km de granița cu Ucraina, unde a început deja relocarea Brigăzii a 28-a motorizate.