Bayer şi Monsanto au fuzionat. Fermierii cer să li se ofere alternative

Fermierii trebuie să continue să aibă posibilitatea de a alege atunci când achiziționează semințe și pesticide, după fuziunea dintre Bayer și Monsanto, a afirmat joi comisarul european pentru competiție, Margrethe Vestager, transmite Reuters.

15 sept. 2016, 18:01
Bayer şi Monsanto au fuzionat. Fermierii cer să li se ofere alternative

Fermierii trebuie să aibă alternative după fuziunea dintre Bayer și Monsanto, a afirmat Margrethe Vestager. Piața agriculturii este deja foarte concentrată, iar un număr mic de companii globale domină această industrie, a adăugat comisarul european.

Grupul german Bayer a anunțat miercuri că producătorul american de semințe Monsanto a acceptat oferta sa de preluare, de 128 de dolari per titlu, reprezentând o valoare totală a tranzacției de 66 miliarde de dolari, cea mai mare operațiune de fuziuni și achiziții din acest an.

Tranzacția va crea cel mai mare furnizor mondial de semințe modificate genetic și erbicide.

Citeşte şi 400 de marşuri de protest simultane în lume, împotriva gigantului Monsanto

Acordul dintre Bayer și Monsanto este cel mai recent dintr-o serie de tranzacții majore în sectorul agrochimiei. Grupul elvețian Syngenta a acceptat să fie preluat de firma chineză ChemChina pentru 43 de miliarde de dolari, în timp ce companiile americane Dow Chemical și DuPont au acceptat să-și unească activitățile din sectorul de agrochimie pentru a da naștere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.

Pe piața mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piață de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu 19% din piață. Monsanto este lider pe piața semințelor, cu o cotă de piață de 26%, urmată de DuPont.

Bayer și Monsanto au o prezență importantă în România.