BBC: România face campanie pentru a ucide câinii vagabonzi după moartea unui băiat

Sute de români au demonstrat în sprijinul unui plan de a ucide câinii vagabonzi din Bucureşti, după ce un băiat de patru ani a fost ucis de maidanezi, notează BBC, în ediţia online.

10 sept. 2013, 06:09
BBC: România face campanie pentru a ucide câinii vagabonzi după moartea unui băiat

Primarul Bucureştiului Sorin Oprescu afirmă că un referendum va avea loc pe 6 octombrie pentru a-i întreba pe locuitori dacă sunt de acord cu „eutanasierea” câinilor fără stăpân, potrivit Agerpres.

Susţinătorii măsurii au organizat un miting în centrul oraşului duminică. Oraşul este considerat că are aproximativ 65.000 de câini vagabonzi.

Cei care fac campanie în numele grupului pentru protecţia animalelor „4Pfoten” cer autorităţilor să adopte ca soluţie sterilizarea în masă a câinilor, în loc de sacrificare. Directorul de campanie al grupului, Gabriel Păun, a declarat pentru BBC că 4Pfoten a castrat câini fără stăpân în Bucureşti, dar că un efort mult mai mare este necesar la nivel naţional pentru a avea un impact asupra populaţiei canine.

„În ultimii ani am castrat 100.000 de câini în România, în total, 10.600 dintre aceştia, în Bucureşti. Dar nu este suficient, acesta este un proiect privat voluntar. Avem nevoie de ei să facă acelaşi lucru la nivel naţional’, a spus Gabriel Păun.

„Nu este o problemă locală, este naţională. Chiar dacă Bucureştiul va fi liber de maidanezi, câinii nu au frontiere administrative şi se vor întoarce”, a subliniat el.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să adopte o lege privind eutanasia pentru maidanezi, spunând că „oamenii sunt mai presus de câini”, aminteşte BBC.

Potrivit legislaţiei actuale, câinii vagabonzi trebuie duşi în adăposturile existente, unde ar trebui să stea 14 zile, timp în care pot fi adoptaţi. Dar problema este că mulţi câini nu sunt adoptaţi în această perioadă şi adăposturile de câini sunt supraaglomerate.

Gabriel Păun a mai remarcat că problema câinilor din Capitală necesită o soluţie la sursă: trebuie îmbunătăţită cultura proprietarilor de animale de companie. Sancţiuni dure sunt necesare pentru cei care şi-au abandonat câinii, iar autorităţile trebuie să introducă microcipul de câini, astfel încât proprietarii să fie urmăriţi, precum şi paşapoartele pentru animalele de companie. De asemenea, el s-a plâns că utilizarea termenului de „eutanasie” este înşelătoare, deoarece planul este de a-i omorî şi pe câinii sănătoşi, nu numai pe cei bolnavi, agresivi sau foarte bătrâni.