BCE a menţinut dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care se află din luna septembrie 2014, pe măsură ce continuă cu programul de relaxare cantitativă destinat să impulsioneze inflația și să revigoreze economia zonei euro, transmit AFP și Reuters.

16 iul. 2015, 12:42
BCE a menţinut dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%

De asemenea, BCE a decis, joi, să mențină nemodificată și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum și dobânda la depozite, la minus 0,20%.

Atenția analiștilor, care se așteptau ca BCE să mențină status quo-ul, se va îndreptată spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT. Este foarte probabil ca Draghi va fi întrebat despre posibilitatea ca BCE să acorde finanțare de urgență pentru băncile grecești precum și despre portofoliul de obligațiuni guvernamentale grecești deținut de BCE.

BCE menţine finanţarea pentru băncile greceşti la 89 de miliarde de euro

Băncile din Grecia, care nu au funcționat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne închise până joi și nu vor fi redeschise până când BCE nu va restabili finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni (ELA), a anunțat ministrul elen al Economiei, George Stathakis.