Beatrice Mahler: „Dacă 50% dintre pacienţii Covid ajunşi la spital au nevoie de Terapie Intensivă, înseamnă că mulţi vin foarte târziu”

Doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a precizat că unitatea sanitară nu mai are locuri la ATI, iar în secția Covid sunt pacienți care ar avea nevoie de un pat la Terapie Intensivă.

28 aug. 2021, 13:27
Beatrice Mahler: „Dacă 50% dintre pacienţii Covid ajunşi la spital au nevoie de Terapie Intensivă, înseamnă că mulţi vin foarte târziu”

Beatrice Mahler avertizează că valul 4 al pandemiei de Covid le dă deja de furcă medicilor şi managerilor de spitale, observându-se o creştere a numărului de pacienţi cu forme severe, raportat la numărul total de infectaţi spitalizaţi.

„Situația este aceeași. În continuare paturile de la Terapie Intensivă sunt pline, deși azi unul din pacienți a avut o evoluție favorabilă și a fost transferat în secție, însă în minutele următoare o altă pacientă a fost adusă în Terapie Intensivă.

E o diferență destul de mare, pe care nu am resimțit-o înainte, între numărul total de pacienți internați în spital și numărul mare de pacienți care au nevoie de un pat la Terapie Intensivă. De exemplu, din cei 10 pacienți din secție în acest moment încă 2 pacienți ar avea nevoie de un pat la Terapie Intensivă, sunt manageriați pe secție, dar au o formă severă de boală. E un lucru important pentru că dacă 50% din pacienți internași cu Covid într-un spital au nevoie de Terapie Intensivă, înseamnă că sunt foarte mulți pacienți care vin extrem de târziu la medic”, a spus medicul, la B1TV.

Beatrice Mahler: „Sper ca valul 4 să fie gestionat la nivel macro, nu doar pe seama spitalelor COVID”

„Nu suntem, încă, la un nivel de incidență atât de mare încât să se impună dotarea tuturor spitalelor cu paturi COVID, dar în spitalele dedicate se observă o creștere a numărului de pacienți internați cu forme severe în secțiile de terapie intensivă. Din păcate, am avut și situații în care pacienții, chiar dacă nu se simt bine, stau acasă până în ultima clipă.

Am avut zilele trecute un caz în care un pacient a ajuns până în curtea spitalului cu mașina proprie și apoi a intrat în ATI cu o formă severă. Este stabili în acest moment și asta ne bucură, dar sunt tristă că vorbim de aproape un an despre manifestările respiratorii severe pe care le poate genera COVID și de faptul că pacienții nu realizează gravitatea stării lor de sănătate. Astfel de situații ar fi bine să nu se întâmple, iar pacienții care au o stare alterată de sănătate ar trebui să solicite ajutorul ambulanțelor pentru a ajunge la spital.”, a mai spus Mahler, la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 28 august 2021. A fost depăşit pragul de 1.000 de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore