Belarusul a executat un bărbat care a ucis şi dezmembrat două tinere. În această ţară se menţine pedeapsa capitală

Belarusul, singura ţară care aplică în continuare pedeapsa cu moartea, a executat un bărbat condamnat la moarte după ce a ucis şi dezmembrat două tinere, dezvăluie vineri un săptămânal independent belarus, relatează AFP.

20 dec. 2019, 15:15
Belarusul a executat un bărbat care a ucis şi dezmembrat două tinere. În această ţară se menţine pedeapsa capitală

Aleksandr Osipovici, în vârstă de 37 de ani, un locuitor al oraşului Bobruisk, a fost executat marţi, dezvăluie ziarul Kamerţîini Kurier, citând un procuror de la un parchet regional, Olga Ivanova.

Potrivit Centrului Viasna pentru apărarea drepturilor omului, în 2018 Osipovici a cunoscut cele două femei într-un bar şi le-a invitat la el acasă.

În urma unei cerţi, el i-a provocat 77 de răni cu cuţitul uneia dintre femei, iar celeilalte 16, după care şi-a dezmembrat victmele şi a încercat să scape de ele. El a fost arestat de poliţie ulterior, potrivit aceleiaşi surse.

În cursul procesului, Aleksandr Osipovici, judecat în mai multe rânduri cu privire la atacuri vizând alte persoane, a declarat că aceste femei au vrut să-i jefuiască apartamentul şi că a acţionat pentru a se apăra.

Această execuţie a fost condamnată de Consiliul Europei (CoE). ”Îndemnăm Belarusul să abolească pedeapsa cu moartea sau să introducă cel puţin un moratoriu. Moartea nu este justiţie”, a scris pe twitter directorul însărcinat cu comunicarea la CoE Daniel Höltgen.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara din 1994, declara în noiembrie că pedeapsa cu moartea în Belarus poate fi abolită doar printr-un referendum.

Execuţiile în Belarus au loc în cel mai mare seceret. Data execuţiei cu plutonul de execuţie nu este făcută publică, coripurile executaţilor nu sunt înapoiate familiilor, iar nicio informaţie nu este comunicată cu privire la locul înhumării acestora.

În 2016, Uniunea Europeană (UE) a ridicat cea mai mare parte a sancţiunilor impuse Minskului, cu scopul de a încuraja respectarea drepturilor omului în ţară.

Potrivit Amnesty International, trei sferturi din ţăile lumii au abolitsau suspendat pedeapsa capitală.