Beneficiari ai cardurilor pentru energie, victime ale unui atac phishing. Cum ti-ar putea furat hackerii datele

Poșta Română confirmă că este din nou victima unui atac cibernetic care îi vizează pe deținătorii cardurilor de energie. Aceștia sunt avertizați să nu deschidă fișiere de tip .zip trimise în atașamentul unor e-mailuri ce par a fi trimise de Poșta Română.

15 mart. 2023, 15:01
Beneficiari ai cardurilor pentru energie, victime ale unui atac phishing. Cum ti-ar putea furat hackerii datele

Persoanele vulnerabile care au primit carduri de energie de la Guvern sunt în pericol de a fi victime ale atacurilor de tip phishing, scrie Economica.net. Sistemul informatic al Poștei Române, prin care se pot realiza plăți  pentru facturile la utilități, a fost atacat de infractorii cibernetic.

Mai exact, beneficiari ai cardurilor de energie care au efectuat plăți online cu cardul de energie, pe platforma Poștei, au primit un e-mail confirmat ulterior, la solicitarea Economica.net, a fi phishing.

Citește și: Cardul de energie 2023: Ce tip de butelii pot cumpăra românii cu ajutorul primit de la stat

„Pentru a putea face plata online pe site-ul Poștei Române am fost nevoit să completez un formular cu o serie de date personale, printre care și adresa de e-mail. Totul a decurs în regulă, exceptând faptul că nu am primit nicio confirmare de plată. Ulterior, la câteva zile, am primit din partea Poștei un e-mail (pe care îl puteți vedea mai jos n.red) despre care am crezut inițial că este confirmarea plății efectuate. Mesajul mi-a trezit însă  suspiciuni având un atașament .zip. În plus, am fost avertizat de sistemul antivirus că ar putea fi vorba despre un spam, motiv pentru care am sunat la biroul de Relații Clienți al Poștei. Angajata de acolo mi-a transmis însă că, dacă scrie Poșta Română în e-mail, atunci este un e-mail de la Poșta Română”, a explicat un beneficiar al unui card de energie.

Citește și: Toate facturile la energie din România se schimbă de la 1 aprilie! Nouă milioane de români sunt vizaţi direct de ordinul ANRE

„E-mailul este de tip phishing  pentru că Poșta Română nu solicită astfel de date personale și nu transmite fișiere de tip .zip. În plus, adresa de email nu este una oficială a companiei. Atragem atenția clienților că Poșta Română nu comunică decât prin intermediul adreselor oficiale de e-mail ([email protected][email protected] și nu solicită clienților să furnizeze date cu caracter personal, informații bancare confidențiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN și nici efectuarea de plăți online ale unor taxe vamale. Suntem preocupați, în permanență, de securitatea și siguranța dispozitivelor clienților noștri și vă îndemnăm ca, dacă primiți mesaje cu astfel de solicitări, să nu le deschideți și să nu accesați niciunul din linkurile prezente în mesaj”, au transmis pentru Economica, oficialii Poștei Române.