Beneficiile consumului de spanac iarna. De ce poate fi benefică această legumă

Spanacul este o legumă sub formă de frunze, extrem de sănătoasă, chiar dacă unii fug de ea. Beneficiile aduse de simpla prezență a spanacului în dieta noastră sunt inedite!

16 dec. 2023, 16:15
Beneficiile consumului de spanac iarna. De ce poate fi benefică această legumă
Beneficiile consumului de spanac iarna. De ce poate fi benefică această legumă

Beneficiile consumului de spanac iarna. Spanacul este o legumă cu frunze verzi, care poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, în special în sezonul rece. Acesta poate fi adăugat într-o varietate de preparate culinare, astfel încât gustul și beneficiile să fie îmbinat cu plăcerea de a mânca ceva sănătos.

Citește și: Oameni ajunși de urgență la spital, după ce au consumat spanac toxic care le-a provocat delir

Beneficiile consumului de spanac iarna

Spanacul asigură o serie de nutrienți importanți, care îți pot îmbunătăți sănătatea generală. Datorită profilului său nutritiv, această legumă îți poate susține la capacitate maximă funcțiile organismului pe durata iernii. Mai mult, are un conținut bogat în: quercetină, luteină, zeaxantină, kaempferol și nitrați. Aceștia compuși vegetali pot reduce inflamația și pot sprijini sănătatea ochilor.

Este o sursă importantă de fier

Spanacul este o sursă importantă de fier, care poate contribui la asigurarea transportului de oxigen în sânge. Vegetarienii și veganii au nevoie să includă spanac în alimentație, astfel ajutând la diminuarea riscului de a dezvolta anemie. Fierul are un rol esențial pentru a susține mai multe procese în organism. Poți asocia fierul cu vitamina C pentru a obține o absorbție adecvată în corp. Spanacul conține vitamina C, care poate susține sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că îți poți lua porția necesară de vitamine dintr-o singură farfurie de spanac.

Poate avea efecte anticancerigene

Printre beneficiile consumului de spanac se pot regăsi proprietățile anticancerigene. Acesta are un conținut bogat în mono-galactozil-diacil-glicerol și sulfochinovosil diacil-gliceroli. Cele două substanțe pot încetini creșterea tumorilor și le pot diminua dimensiunile.

Poate sprijini sănătatea ochilor

Spanacul asigură concentrații ridicate de luteină și zeaxantină. Din acest motiv, pot contribui la protejarea sănătății ochilor împotriva daunelor cauzate de razele soarelui. În plus, pot preveni apariția unor afecțiuni oculare ca degenerescența maculară și cataracta.

Poate reduce efectele stresului oxidativ

Beneficiile consumului de spanac iarna pot include conținutul de antioxidanți, care pot ajuta la reducerea efectelor cauzate de stresul oxidativ. Acesta poate accelera procesul de îmbătrânire și poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice serioase, precum diabet sau cancer.

Poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace

Datorită concentrațiilor ridicate de potasiu, spanacul poate avea efecte benefice asupra persoanelor care au nevoie să mențină un echilibru al tensiunii arteriale, potrivit Health Shots. De asemenea, poate scădea șansele de a dezvolta afecțiuni ale inimii.

Poate susține sănătatea oaselor

Spanacul reprezintă o sursă bună de magneziu, calciu și vitamina K, substanțe nutritive cu un rol important în menținerea sănătății oaselor. Acesta poate scădea riscul de a dezvolta afecțiuni, cum ar fi osteoporoza, fiind printre beneficiile consumului de spanac iarna.

Poate ajuta la gestionarea diabetului

Spanacul poate contribui la diminuarea nivelului de glucoză în sânge și la creșterea sensibilității la insulină. Din acest motiv, reprezintă un superaliment pentru diabetici. Acesta conține un antioxidant denumit acid alfa-lipoic, care ajută la susținerea unui nivel sănătos al glucozei, conform NDTV.

Poate scădea tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate cauza daune în organism, de aceea este foarte important să păstrezi valori normale. Spanacul conține concentrații ridicate de potasiu, care pot contribui la diminuarea efectului sodiului în organism și pot echilibra tensiunea arterială.

Citește și: Leguma care curăță ficatul. Este ieftină și poate fi folosită în orice mâncare