Benjamin Netanyahu a promis că va anexa o parte strategică din Cisiordania

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis marţi să anexeze o parte strategică din Cisiordania ocupată dacă va câştiga alegerile legislative din 17 septembrie.

10 sept. 2019, 17:02
Benjamin Netanyahu a promis că va anexa o parte strategică din Cisiordania

„Astăzi, îmi anunţ intenţia de a aplica, într-un viitor guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului şi a părţii de nord a Mării Moarte”, a declarat Netanyahu în cadrul unei conferinţe de presă de la Ramat Gan, din apropiere de Tel Aviv.

Valea Iordanului reprezintă circa 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Valea Iordanului se întinde între Marea Moartă, în sud, şi oraşul israelian Beit Shean în nord, având o suprafaţă de 2.400 km2, potrvit Agerpres.

Anunţul lui Netanyahu intervine cu o săptămână înainte de alegerile legislative israeliene, care se anunţă aprig disputate.

Netanyahu, care face o campanie de dreapta şi care îi curtează pe coloniştii evrei favorabili anexării Cisiordaniei, este în prezent umăr la umăr cu cel mai apropiat rival, fostul şef al armatei Benny Gantz, în fruntea partidului centrist „Albastru-alb”, potrivit Agerpres.

SUA, care au sprijinit necondiţionat Israelul după venirea lui Donald Trump la Casa Albă la începutul lui 2017, ar urma la rândul lor să prezinte planul lor detaliat de pace pentru Orientul Mijlociu după alegerile israeliene.

Acest plan va fi „o oportunitate istorică şi unică de a aplica suveranitatea noastră asupra coloniilor din Iudeea şi Samaria şi în alte locuri-cheie pentru securitatea noastră, patrimoniul şi viitorul nostru”, a adăugat Netanyahu, în faţa drapelelor israeliene.

Cu câteva zile înainte de alegerile legislative din aprilie, Netanyahu a promis deja anexarea coloniilor evreieşti din „Iudeea şi Samaria”, numele biblic al Cisiordaniei ocupate.