Benjamin Netanyahu, inculpat pentru acte de corupţie, fraudă şi abuz de încredere. Reacţia premierului israelian UPDATE

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anunţat joi după-amiază că a decis să ceară inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie, relatează cotidianul Times of Israel şi site-ul Ynetnews.com.

28 feb. 2019, 17:15
Benjamin Netanyahu, inculpat pentru acte de corupţie, fraudă şi abuz de încredere. Reacţia premierului israelian UPDATE

UPDATE: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat joi perspectiva de a fi inculpat pentru corupţie, calificând-o drept o ”vânătoare de vrăjitoare” şi un plan al adversarilor săi de a înlătura de la putere guvernul său de dreapta, informează AFP şi dpa.

Netanyahu a declarat că este ţinta unei campanii de calomnie fără precedent şi a dat asigurări că în final nu va rămâne nimic din toate aceste acuzaţii împotriva lui.

„Stânga ştie perfect că nu poate să ne învingă la urne şi atunci, de trei ani, ea duce o vânătoare de vrăjitoare fără precedent pentru a da jos guvernul de dreapta pe care îl conduc şi a instala în locul lui guvernul stângist al lui Lapid şi Gantz”, a spus el. Premierul israelian a afirmat, de asemenea, că intenţionează să rămână în funcţia de premier „mulţi ani de acum încolo”.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Magistratul a anunţat că decizia sa nu este „finală” şi că îi oferă premierului posibilitatea de a se explica înainte să ia o decizie definitivă.

În pofida faptului că este anticipată de mai multe săptămâni, decizia lui Mandelblit – cu 40 de zile înaintea alegerilor legislative anticipate de la 9 aprilie – este susceptibilă să schimbe situaţia electorală şi ameninţă îndelungata domnie a lui „Bibi” care, la vârsta de 69 de ani şi după aproape 13 ani de putere, candidează la al cincilea mandat.

Mandelblit intenţionează să-l inculpe pe Netanyahu de corpuţie, fraudă şi abuz de încredere în „dosarul 4000” – numele de cod dat de către anchetatori -, considerat cel mai grav la adresa premierului.

Netanyahu este suspectat că a încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă din partea site-ului de ştiri Walla, în schimbul unor favoruri guvernamentale care ar putea să fi adus milioane de dolari Bezeq – principalul grup israelian de telecomunicaţii.

Mandelblit intenţionează, de asemenea, să-l inculpe pe Netanyahu de fraudă şi abuz de încredere în alte două dosare.

Partidul lui Netanyahu, Likud (dreapta), a denunţat o „persecuţie politică”.