Benjamin Netanyahu vrea să anexeze o parte din Cisiordania. ONU reacţionează

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis în campania electorală o anexare parţială a Cisiordaniei. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează Israelul împotriva oricărei anexări, evocând o ”perspectivă devastatoare”, relatează AFP, potrivit News.ro.

11 sept. 2019, 08:09
Benjamin Netanyahu vrea să anexeze o parte din Cisiordania. ONU reacţionează

”O asemenea perspectivă ar fi devastatoare cu  privire la posibilitatea relansării negocierilor, pacea regională şi însăşi esenţa unei soluţii cu două state”, Israel şi Palestina, a declarat un purtător de cuvânt al ONU Stephane Dujarric, după ce Benjamin Netanyahu a anunţat că vrea să anexeze o parte strategică a Cisiordaniei, în cazul unei victorii în alegeri.

”Orice decizie israeliană vizând să impună legile, jurisdicţia şi administraţia sale în Cisiordania ocupată nu vor avea niciun efect internaţional legal”, a subliniat Stephane Dujarric.

Întrebat care a fost reacţia secretarului general al ONU Antonio Guterres, purtătorul de cuvânt a răspuns că ”poziţia secretarului general este clară. Acţiunile unilaterală nu ajută procesul de pace”.

Benjamin Netanyahu a promis marţi să anexeze o porţiune strategică a Cisiordaniei ocupate – şi anume Valea Iordanului şi partea de nord a Mării Moarte – în cazul în care obţine o victorie în alegerile legislative de la 17 septembrie.

Valea Iordanului reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967.