Benzina se apropie de 7 lei litrul. Analist economic: „Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm”

În benzinăriile din România nu se mai vând carburanţi sub şase lei litrul, iar specialiştii avertizează că sortimentele premium de benzină şi motorină ar putea depăşi în octombrie şapte lei litrul.

04 oct. 2021, 19:12
Benzina se apropie de 7 lei litrul. Analist economic: „Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm”
Benzina se apropie de 7 lei litrul. Analist economic: "Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm"

Benzina se apropie de 7 lei litrul. De vină pentru scumpirile carburanţilor ar fi marii producători, care au crescut preţul bariliului de petrol pentru a-şi recupera pierderile de anul trecut.

Benzina se apropie de 7 lei litrul. Avertismentul analiştilor

În ultimele 3 luni, preţul carburanţilor din benzinăriile din România a crescut într-un ritm accelerar. În medie, un litru de benzină sau de motorină a fost cu peste 20 de bani mai scump de la o lună la alta. Șoferii sunt revoltaţi de noile preţuri din benzinării.

„Numai în România se pot scumpi în halul ăsta. Noi, populația, suportăm tot. Muncim doar ca să plătim taxe, impozite și prețuri mărite la tot. Absolut tot! Era la 6 lei și 11 bani, azi e 6,18. Probabil, o să ajungem să mergem cu bicicleta curând”, spun şoferii, potrivit digi24.

Benzina şi motorina de tip premium se apropie de 7 lei litrul, iar analiştii economici avertizează că scumpirile carburanţilor vor continua şi vor fi resimţite în tot ceea ce cumpărăm.

„Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8 la sută. Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei, mai mult decât luna trecută. Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm și folosim în viața de zi cu zi”, Adrian Negrescu, analist economic, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Criza carburanţilor în Marea Britanie. Benzinăriile limitează vânzările de combustibil la un plafon maxim de 30 de lire sterline pentru fiecare client

Câtă benzină poate cumpăra un român cu un salariu mediu, în 2021. Unde se cumpără cei mai mulţi litri de carburant în Europa

România se află pe locul 10 în topul scumpirilor la benzină. Dacă în 2020 un român cu un venit mediu putea cumpăra 673 de litri de carburant, în 2021 acelaşi român va putea cumpăra 669 de litri.

Potrivit unui studiu de piaţă, Elveţia este pe primul loc în topul ţărilor unde se pot cumpăra cei mai mulţi litri de benzină. Aceasta este urmată de Luxemburg, şi Danemarca.

Elveția – 3.582 litri
Luxemburg – 2.955 litri
Danemarca – 2.328 litri

Ţările europene unde se cumpără cei mai puțini litri de benzină

Albania, Moldova și Ucraina au ocupat ultimele trei locuri în clasament. Cea mai proastă situație a fost observată în Cuba. În această țară, 26 de litri de benzină pot fi cumpărați cu salariul mediu.

Ucraina – 389 litri
Moldova – 358 litri
Albania – 289 litri

Venezuela, țară care se luptă cu o situație economică instabilă, și-a menținut limitele de anul trecut privind achizițiile de benzină. Fiecare cetățean poate cumpăra 120 de litri de benzină la aproximativ 0,15 euro pe litru. După ce limita este depășită, prețul benzinei crește la 0,42 euro pe litru. Potrivit calculelor, salariul mediu din această țară permite cumpărarea a 230 de litri de benzină, cu 82 de litri mai mult decât anul trecut, potrivit digi24.

Citeşte şi Marea Britanie ţine migranţii dincolo de graniță, în ciuda crizei alimentelor şi a carburanţilor. „Nu ne întoarcem la vechiul model eşuat al salariilor mici şi competeneţelor reduse”