Benzina și motorina, mai scumpe din toamnă. Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți

România, campioana scumpirilor în Europa. După cum arată datele experților, România va încheia anul cu o inflație medie de 10 la sută, peste media globală, care se crede ca va fi de 7 la sută. Pentru a reduce gaura la buget, Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți.

19 iul. 2023, 11:47
Benzina și motorina, mai scumpe din toamnă. Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți
Preţ benzină şi motorină.

Românii s-ar putea confrunta cu noi scumpiri din toamnă. Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți pentru a aduce mai mulți bani la buget. În acest moment un litru de benzină costă între 6,62 de bani și 6,80 de bani, iar pentru un litru de motorină plătim între 6,64 de bani și 6,75 de bani. Majorarea accizei la carburanți s-ar traduce printr-o majorare de cel puțin 10 bani pentru început.

Citește și: Produsele alimentare continuă să se scumpească deși rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,3% – raport INS

Specialiștii susțin că măsura va aduce bani la buget, însă doar pe termen scurt.

„Știm doar un singur lucru, țara asta are nevoie de bani, iar creșterea accizelor într-adevăr va aduce mai mulți bani la buget, dar, atenție, numai pe termen scurt. Odată crescând prețul carburanților, lumea nu o sa mai cumpere atât de mult”, susține analistul economic Adrian Negrescu.

Citește și: Preţ carburanţi 18 iulie 2023. Cât costă un plin de motorină, benzină sau GPL în plin sezon de concedii

Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că majorarea accizelor va duce la scumpiri în lanț și în alte sectoare.

Mai mult, după cum arată datele experților, România va încheia anul cu o inflație medie de 10 la sută, peste media globală, care se crede ca va fi de 7 la sută.

”Cauzele inflației sunt diverse. Suntem în al treilea an după pandemie în care firmele au făcut diverse investiții ca să protejeze populația și spuneam de pe atunci că aceste cheltuieli vor fi reflectate în costuri.

Apoi, observăm că în zona de salarii cheltuielile cu salariile au depășit o creștere de 15%, prin urmare acele salarii se reflectă în prețuri. Și aici fac o completare, nu este rău că cresc salariile, este minunat pentru salariații din România, problema apare când salariile se plătesc pentru nemuncă”, a declarat analistul Adrian Bența, la România TV.