Berlinul critică Moscova pentru că recunoaşte paşapoartele separatiştilor din Ucraina: Este inacceptabil

Recunoașterea de către Rusia a pașapoartelor eliberate de separatiștii proruși din estul Ucrainei este "inacceptabilă" și constituie o încălcare a acordurilor de pace de la Minsk, a denunțat luni guvernul german.

20 feb. 2017, 13:15
Berlinul critică Moscova pentru că recunoaşte paşapoartele separatiştilor din Ucraina: Este inacceptabil

Decizia de sâmbătă a președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște aceste documente „subminează integritatea Ucrainei și este în contradicție flagrantă cu ceea ce s-a decis la Minsk și este prin urmare inacceptabilă”, a estimat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului federal german Angela Merkel, în condițiile în care Germania este unul dintre garanții procesului de pace din Ucraina.

Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care sunt recunoscute „actele de identitate, diplomele de studii sau profesionale, certificatele de naștere și de deces” emise de autoproclamatele republici separatiste Lugansk (LNR) și Donețk (DNR), chiar dacă în mod oficial Federația Rusă nu a recunoscut aceste teritorii.

În martie 2016, autoritățile rebele au început să le distribuie locuitorilor din estul Ucrainei pașapoarte, foarte asemănătoare celor rusești, cu un vultur bicefal pe coperta de culoare roșie, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Olanda a retras sute de paşapoarte aparţinând unor presupuşi jihadişti

Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, ai căror „arhitecți” sunt Franța și Germania, este aproape paralizată de mai multe luni. La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei i-a cerut luni Federației Ruse să respecte aceste acorduri.

Între timp, situația pe teren rămânea incertă luni în estul Ucrainei, unde un nou armistițiu urma să intre în vigoare, armata ucraineană denunțând noi confruntări în care a fost ucis un om, în timp ce rebelii evocă un relativ calm. Conflictul dintre separatiștii proruși și soldații ucraineni a făcut aproape 10.000 de morți din aprilie 2014 până în prezent.