Bijuterii de aur contrafăcute! Atenție când cumpărați bijuterii. Protecția Consumatorului face anunțul șoc: multe dintre bijuterii sunt dintr-un metal comun și acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Numai că, sunt vândute la preț de metal prețios

Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, avertizează cumpărătorii să fie atenţi la bijuteriile pe care le achiziționează, deoarece produsele contrafăcute încep să domine piața în această perioadă.

28 nov. 2021, 15:38

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a lansat un avertisment către cumpărători să fie foarte atenți dacă au de gând să achiziționeze bijuterii din metale prețioase în această periadă, deoarece mulți comercianți pun la vânzare produse contrafăcute.

Piaţa Obor a fost închisă temporar de inspectorii ANPC

„Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diferite forme, precum imitaţiile: există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică.

La fel ca şi în cazul metalelor preţioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor preţioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle şi materiale reproduse sintetic, toate aceste imitaţii sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator”, a scris, pe Facebook, Paul Anghel.

Paul Anghel spune că  metodă comună de a fabrica bijuterii contrafăcute este prin intermediul unor modele complexe, cu decorațiuni, care pot fi fabricate din metale comune, fapt pe care comerciantul ar trebui să-l specifice.

„Aceste cavităţi sunt închise cu abilitate, umplutura nepermisă devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal preţios, are şi elemente din metal comun sau oţel, datorate design-ului, orice producător serios, specifică pe aceste elemente componente cuvântul „METAL” sau „STEEL”, menţionează Anghel în postarea sa.

Şeful ANPC a fost demis de Florin Cîţu. Prima reacţie a lui Claudiu Dolot: „Protecția consumatorilor nu se negociază”

Șeul ANP atrage atenția și cu privire la bijuteriile „placate” cu un metal prețios și transmite că asfel de falsuri pot fi descoperite doar de speialiști.

De asemenea, în cazul bijuteriilor „se fac deseori copii după mărci celebre, precum: Bulgari, Chanel, Louis Vuitton”, respectiv bijuterii umplute cu pilitură de metal comun sau bijuterii cu interior de metal comun şi exterior de aur, a mai scris Paul Anghel pe reţeaua de socializare.


loading...
Partenerii noștri