Bilanţ catastrofal al ploilor musonice: sunt 140 de morţi în ultimele patru zile

În ultimele patru zile, 111 persoane şi-au pierdut viaţa în statul Uttar Pradesh şi 28 în regiunea vecină, Bihar, din cauza ploilor musonice, neobişnuit de târzii, care ar fi trebuit deja să se retragă din aceste zone geografice în această perioadă a anului.

01 oct. 2019, 09:22
Bilanţ catastrofal al ploilor musonice: sunt 140 de morţi în ultimele patru zile

Bilanţul inundaţiilor din nordul Indiei, provocate de ploile musonice târzii, a ajuns marţi la circa 140 de morţi, au informat autorităţile locale, citate de AFP.

În ultimele patru zile, 111 persoane şi-au pierdut viaţa în statul Uttar Pradesh şi alte 28 în regiunea vecină, Bihar, din cauza ploilor musonice, neobişnuit de târzii, care ar fi trebuit deja să se retragă din aceste zone geografice în această perioadă a anului.

Apele au inundat străzile din Patna, capitala statului Bihar, obligând locuitorii să-şi părăsească casele inundate în bărci de salvare. Deşi ploile s-au oprit, mai multe zone ale acestui oraş de două milioane de locuitori sunt încă inundate, iar numeroase magazine şi şcoli rămân închise.

Circa 900 de deţinuţi dintr-o închisoare din Uttar Pradesh au fost evacuaţi după ce apa s-a infiltrat în pereţii centrului de detenţie, potrivit Agerpres.

Musonul anual, vital pentru agricultură şi refacerea resurselor de apă ale subcontinentului indian, durează în mod normal din iunie până în septembrie şi ar trebui să fie în acest moment în faza de retragere.

Perioada musonică din acest an ar putea fi cea mai îndelungată după anul 1994, durata sa fiind „peste cea normală”, conform Departamentului de Meteorologie din India (IMD).

În luna iulie, musonul a ucis circa 650 de persoane în India, Nepal, Bangladesh şi Pakistan.