Bilanţ vaccinare 10 septembrie 2021. Johnson&Johnson, preferat de români. În ce condiţii se schimbă rapelul

CNCAV anunţă că 10.183 persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, dintre care 7.504 cu prima doză sau cu serul Johnson&Johnson.

10 sept. 2021, 18:21
Bilanţ vaccinare 10 septembrie 2021. Johnson&Johnson, preferat de români. În ce condiţii se schimbă rapelul

Bilanţ vaccinare 10 septembrie 2021. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă, vineri, că 10.183 persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, dintre care 7.504 cu prima doză sau cu serul Johnson&Johnson.

Potrivit CNCAV, de la ultima raportare au fost vaccinate 10.183 persoane, dintre care 7.504 cu prima doză sau cu serul Johnson&Johnson. 4.766 persoane s-au vaccinat cu Johnson&Johnson şi 2.662 cu Pfizer. AstraZeneca a fost ales de 7 persoane, iar Moderna de 69.

5.314.632 persoane au fost vaccinate, dintre care 5.199.572 cu schema completă. În ultimele 24 de ore au fost raportate doar 3 reacţii adverse, numărul total al reacţiilor raportate ajungând la 17.064. Alte 65 de reacţii sunt în curs de investigare.

Bilanţ vaccinare 10 septembrie 2021

Ministerul Sănătăţii a stabilit metodologia de acordare a voucherelor pentru cei care se vaccinează anti-COVID-19, astfel că persoanele vaccinate cu schema completă vor primi cinci tichete de masă, în valoare totală de 100 de lei. Tichetele vor putea fi luate de la centrul de vaccinare sau cabinetul medicului de familie, în funcţie de locul unde o persoană a fost imunizată. Voucherele se acordă persoanelor vaccinate începând cu 31 august.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea Împotriva COVID (CNCAV) precizează că în situaţii speciale, la administrarea celei de a doua doze de vaccin este permisă utilizarea unui alt tip de ser decât la prima doză, pe baza unei recomandării medicale atestate printr-un document medical. De asemenea, reaminteşte că vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenţionează să rămână însărcinate.

Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării anti-COVID a completat prevederile referitoare la vaccinarea în situaţii speciale, cu recomandări care să vină în sprijinul persoanelor vaccinate cu prima doză şi care ulterior, din motive medicale, nu au finalizat schema de vaccinare.

Potrivit Comitetului, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, faţă de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical ( bilet de externare, scrisoare medicală, adeverinţă medicală) şi asumată de un medic cu drept de liberă practică, iar în acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, ataşată formularului de triaj medical şi pacientul va semna consimţământul informat.

În cazul gravidelor sau al femeilor care alăptează, CNCAV aminteşte că ”vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenţionează să rămână însărcinate”, iar femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi administrate pe teritoriul naţional.

Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării anti-COVID precizează că este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu acelaşi tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA, dar că pot exista, însă, şi situaţii speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită:

Efectele adverse pentru fiecare tip de vaccin sunt: Pfizer BioNTech: – Şoc anafilactic; Miocardită/pericardită; Moderna: – Şoc anafilactic; • Miocardită/pericardită; vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – Şoc anafilactic; • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST); • Sindrom de extravazare capilară .

”Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Naţional de Vaccinare (PNV) destinat copiilor şi grupelor populaţionale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care deţin autorizaţie de punere pe piaţă în România. Administrarea acestora se poate realiza în depline condiţii de siguranţă, atât persoanelor care au primit doza 1, cât şi doza 2 de vaccin anti COVID-19”, precizează CNCAV.

OMS, mai pesimistă cu privire la capacitatea vaccinurilor de a pune capăt pandemiei covid-19, din cauza variantelor

Directorul OMS Europa Hans Kluge de arată pesimist, vineri, faţă de capacitatea unui nivel ridicat al vaccinării de a opri – numai el – pandemia covid-19, din cauza variantelor noului coronavirus, care au redus perspectiva unei imunităţi colective, relatează AFP.

Nelu Tătaru: Se aşteaptă un vârf al acestui val spre începutul lunii octombrie

Având în vedere probabilitatea sporită ca boala să fie în continuare endemică – fără să fie eradicată -, Hans Kluge îndeamnă, într-o conferinţă de presă la ”anticipare pentru a ne adapta strategiile de vaccinare” – mai ales în privinţa unor doze suplimentare.

În mai, oficialul sanitar ONU aprecia că ”pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimă de 70%” a populaţiei mondiale.

Când se acordă voucherele de 100 de lei pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid

Întrebat dacă acest obiectiv mai este valabil sau dacă este necesar să fie revizuit în creştere, Hans Kluge a subliniat că noi variante mai contagioase ale SARS-CoV-2, în principal varianta indiană (delta), au schimbat situaţia.

La acea vreme, în pofida faptului că varianta din India făcea ravagii, ”nu exista o asemenea apaiţie de variante tot mai transmisibile şi mai virale”, subliniază el.

 


loading...