Bilanţ vaccinare 11 octombrie. Peste 50.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, 22.500 cu prima doză

Un număr de 51.721 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.504 reprezintă prima doză, 4.081 - doza a doua şi 25.136 - doza a treia, a informat, luni, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

11 oct. 2021, 18:25
Bilanţ vaccinare 11 octombrie. Peste 50.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, 22.500 cu prima doză

Bilanţ vaccinare 11 octombrie. Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 10.814.828 de doze de vaccin, pentru 5.795.628 de persoane, dintre care 5.546.922 au primit schema completă şi 386.632 s-au imunizat cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 27 de reacţii adverse, una de tip local şi 26 de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 17.566 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.878 de tip local şi 15.688 de tip general.

În acelaşi timp, CNCAV a emis instrucţiunea privind administrarea dozei suplimentare (doza 3) şi a dozei de rapel (booster) pentru vaccinurile împotriva COVID- 19.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 11 octombrie 2021. Aproape 10.000 de cazuri şi peste 200 de morţi într-o zi de weekend

Informaţii generale

Schema de vaccinare completă pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty şi Spikevax, constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Astfel, EMA a autorizat:

– Administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puţin 28 de zile după doza 2;

– Administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2.

Condiţii de administrare a dozei 3:

– În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile şi până la 4 luni de la doza 2.

Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul Comirnaty
– schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pentru vaccinul Spikevax
– schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Programarea la vaccinare:

– Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma naţională de programare a vaccinării;

– Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucţiuni, îşi vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie.

Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reţinută de medicul vaccinator, în copie, la fişa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare.

Categorii de persoane considerate sever imunocompromise:

– Pacienţi oncologici (tumori maligne solide şi hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică şi alţi agenţi biologici care sunt clasificaţi ca imunosupresori sau imunomodulatori);

– Pacienţi oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);

– Pacienţi post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;

– Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;

– Pacienţi cu imunodeficienţe severe cauzate de imunodeficienţe primare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) şi dobândite, respectiv:
* Pacienţi cu infecţie HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA (CD4 * Imunodeficienţa secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor;
* Radioterapie;
* Chimioterapie: agenţii chimioterapici pentru cancer sunt clasificaţii ca imunosupresori severi;
* Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanţi TNF, etc;
* Tratament cu cortizon şi cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (> 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni);
* Alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenţionale, remisive sintetice ţintite);

Important

– Recomandările prezentei instrucţiuni se bazează pe autorizarea Agenţiei Europene a Medicamentului
https://www.ema.europa.eu/en/news/comirnaty-spikevax-ema-recommendations-extra-doses-boosters

– Categoriile de afecţiuni corespunzătoare condiţiei de imunosupresie severă au fost elaborate în baza recomandărilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi recomandărilor internaţionale

https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covid-19-vaccines-us.html#considerations-additional-vaccine-dose

Reiterăm cetăţenilor necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual şi al sănătăţii publice, prin reducerea cazurilor severe şi a deceselor.

Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.

CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.