Bilanţul injuriilor de la Uniunea Scriitorilor: De la „Arogant borşit” la „puţă bleagă”

În doar zece zile, avem o sciziune pe care doar Justiţia o mai poate atenua. Un război între scriitori, care ştiu cu adevărat valoarea cuvintelor şi implicaţiile lor publice.

30 mart. 2016, 12:51
Bilanţul injuriilor de la Uniunea Scriitorilor: De la „Arogant borşit” la „puţă bleagă”

Al treilea mandat al criticului Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor pare a fi dat startul conflictului din interiorul instituţiei culturale. Măsurile administrative şi deciziile financiare au atras criticile unor scriitori-membri. Scânteia s-a aprins însă odată cu reprimarea vocilor critice din interior la adresa Uniunii Scriitorilor din România, potrivit Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (GRUSR), dar şi cu acordarea unor premii şi distincţii literare membrilor din conducerea USR, de pildă Premiul pentru Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia acordat, pe 15 ianuarie 2015, lui Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR.

Delimitarea concretă de politica vechii conduceri a USR l-a constituit anunţul făcut pe 2 martie 2015 de către grupul de scriitori, printre care se număra Florin Iaru, Paul Cernat, Claudiu Komartin, Octavian Soviany şi Paul Vinicius. Declaraţia lor de intenţie a fost în favoarea reformării Uniunii Scriitorilor din România (USR), cerând, printre altele, normalitate, transparenţă şi modificarea statutului instituţiei. 

De la acest episod, lucrurile au escaladat, în momentul de faţă existând o puternică ruptură între vechea conducere a USR şi noul grup de scriitori, ambele tabere lansând puncte de vedere divergente în spaţiul public, adevărate lovituri şi ricoşeuri într-un ring de box virtual. Ambele tabere consideră astăzi că doar justiţia poate mai arbitra acest meci.

Postări halucinante pe Facebook

„Te va stoarce de snagă ca pe o puţă bleagă” + „Arogant borşit”. Manolescu: „inşi care calcă-n străchini tot timpul”. Suciu: «Manolescu este un cadavru care a început deja să pută şi care va continuă să pută până când se va organiza o înmormântare decentă» Active Watch: „dovada unor mentalităţi totalitare” Ştefănescu: „Autorii rataţi fac ca toate animalele pământului pentru a atrage atenţia.” Iaru: „Te afectează când ţi se spune că eşti mincinos, ticălos sau porc”. Manolescu: „Puteţi să daţi asta pe post: că eu am zis că e un tâmpit.”

Mai multe detalii, pe mediafax.ro