Bilanțul investițiilor în sănătate pe 2023: 11 miliarde de lei, fonduri nerambursabile din PNRR pentru finanțarea a peste 3.600 de proiecte

Ministerul Sănătății condus de Prof. Dr. Alexandru Rafila și secretarul de stat Alexandru Rogobete, prezintă bilanțul investițiilor în sănătate pe anul 2023. Investițiile cumulate conform contractelor de finanțare semnate pe parcursul anului ajung la aproximativ 11 miliarde de lei numai din PNRR. Investițiile fără precedent în sistemul de sănătate public asigură derularea simultană a peste 3.600 de proiecte.

29 dec. 2023, 11:34
Bilanțul investițiilor în sănătate pe 2023: 11 miliarde de lei, fonduri nerambursabile din PNRR pentru finanțarea a peste 3.600 de proiecte
Bilanțul investițiilor în sănătate pe 2023: 11 miliarde de lei, fonduri nerambursabile din PNRR pentru finanțarea a peste 3.600 de proiecte

Ministrul Alexandru Rafila: ”Pentru sănătatea din România a fost un an istoric. Prioritatea noastră este grija față de oameni și asigurarea unor îngrijiri de calitate, accesibile pentru toți cetățenii”

”Dezvoltarea sistemului de sănătate implică investiții semnificative în infrastructura medicală, formarea personalului și implementarea unor reforme eficiente. Prioritatea noastră este grija față de oameni și asigurarea unor îngrijiri de calitate, accesibile pentru toți cetățenii. Pentru Sănătate a fost un an istoric, având la dispoziție atât de multe fonduri și proiecte de dezvoltare a sistemului. Mulțumesc echipei din Ministerul Sănătății și tuturor colaboratorilor pentru eforturile depuse în schimbarea înfățișării sistemului medical din România” a declarat, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila

”Discutăm despre peste 3.600 de contracte de finanțare semnate într-un singur an, care cumulează peste 11 miliarde de lei, bani europeni nerambursabili, din PNRR”, a declarat Alexandru Rogobete, secretarul de stat din Ministerul Sănătății care coordonează branșa de sănătate a programului PNRR.

Spitale noi

În anul 2023, aceștia au semnat 24 de contracte de finanțare pentru construcția noilor spitale cu bani din PNRR. Reprezentanții Ministerului Sănătății mai arată că după întârzieri de peste 7 ani, echipele ministerului au deblocat și pornit construcția pentru Centrele de Arși Gravi din Timișoara, București și Tg. Mureș. ”Construcțiile avansează rapid, iar la doar câteva luni de la semnarea contractelor de finanțare spitalele încep să prindă contur”, au declarat aceștia.

Reducerea infecțiilor nosocomiale

116 spitale vor beneficia de finanțare pentru reducerea infecțiilor nosocomiale reabilitarea și modernizarea sălilor de operație și dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie.

Neonatologie

35 de spitale au primit finanțare pentru creșterea capacității de răspuns a secțiilor de neonatologie prin reabilitare, dotare și extindere cu 124 de noi paturi de ATI nou-născuți la nivel național, dotarea altor 90 de paturi existente, construcția a 8 centre de training pentru personalul de specialitate și achiziționarea a 10 unități de terapie intensivă mobilă pentru nou-născuții critici.

Centre Comunitare Integrate și medicina de familie

Pentru creșterea accesului la servicii medicale a tuturor cetățenilor, indiferent de locul unde locuiesc, Ministerul Sănătății a finanțat 200 de primării pentru construcția și dotarea Centrelor Comunitare Integrate. Pe același palier, au fost finanțate pentru reabilitare și dotare 3.072 de cabinete de medicină de familie.

Centre de radioterapie

Prin Proiectul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătății a finalizat în anul 2023 construcția, dotarea și darea în folosință a 11 centre de radioterapie în întreaga țară. Pe lângă cele menționate, Ministerul Sănătății a investit din bugetul propriu alte 490 de milioane pentru dotarea spitalelor cu echipamente de înaltă calitate. Alte 69 de spitale au fost finanțate pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate (cu fonduri PNRR).

”Să creștem împreună în conștiință, să aducem schimbarea pe care vrem s-o vedem în lume, să nu renunțăm niciodată sub pretextul că lucrurile nu se pot face bine în România, să renunțăm la a ne vedea neputincioși în fața unor sisteme vechi de gândire, să nu mai așteptăm să facă alții pentru noi și să avem credința că Dumnezeu ne-a făcut cu încrederea că putem schimba în bine, dacă ne unim în scop comun!” a postat pe o rețea de socializare, secretarul de stat, dr. Alexandru Rogobete.