Bilanţul tragediei din Colectiv: Două dosare penale la judecători, unul întors la DNA

În urma tragediei de la Colectiv din 30 octombrie 2015, procurorii au deschis trei dosare penale. Niciunul dintre ele nu a început cu judecată pe fond - două sunt în faza de cameră preliminară, când judecătorii verifică dacă probele strânse sunt corecte sau nu, iar unul s-a întors la DNA pentru refacerea rechizitoriului.

28 oct. 2016, 06:47
Bilanţul tragediei din Colectiv: Două dosare penale la judecători, unul întors la DNA

În aprilie 2016 au fost trimişi în judecată cei trei patroni ai clubului Colectiv.

Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, fiind acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.  În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Daniela Niţă, administratorul firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă, directorul firmei, şi pirotehnistul Viorel Zaharia. Împreună cu aceştia au mai fost trimise în judecată firma care administra clubul şi societatea care a vândut artificiile folosite la spectacol.

Acum, la un an de la incendiul în care au murit 64 de oameni, dosarul se află în procedura de cameră preliminară la Judecătoria Sector 4, unde şedinţele se desfăşoară cu uşile închise, acest stadiu al procesului nefiind public.

Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv în 3 noiembrie 2015, iar la sfârşitul lunii decembrie au fost eliberaţi din arest preventiv şi cercetaţi în arest la domiciliu, până în martie 2016. De atunci, ei sunt cercetaţi sub control judiciar, arată News.ro.

În rechizitoriu, procurorii arată că patronii ”au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe stradă Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015″.

În acelaşi dosar este judecată şi Daniela Niţă, administratorul firmei de artificii, acuzată de ucidere din culpă, după ce a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice „fântână de scenă”, cu instrucţiuni de utilizare în limba bulgară, care trebuiau utilizate numai în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală.

– Un alt dosar constituit şi trimis în judecată în urma tragediei de la Colectiv a fost cel al fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Pe 5 mai 2016, Piedone era trimis în judecată de procurorii DNA alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

În 7 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone,  Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din primărie, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, au fost arestaţi pentru 30 de zile de Tribunalul Bucureşti. Decizia a fost atacată la instanţa superioară, iar în 11 noiembrie 2016 cei trei au fost eliberaţi din arest.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie tribunalul a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit.

– În decembrie 2015, erau trimişi în judecată doi pompieri cu grad de căpitan, acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. George Matei şi Antonina Radu sunt acuzaţi că, deşi au mers de mai multe ori la clubul Colectiv, nu au întocmit niciun act de control şi nu au luat vreo măsură pentru ca firma să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti. Clubul funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.

În noiembrie 2015, cei doi au fost arestaţi preventiv, apoi plasaţi în arest la domiciliu până în luna martie, de atunci fiind cercetaţi sub control judiciar. În 15 februarie 2016, Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis că procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu. Dosarul s-a întors la DNA şi nu a mai fost retrimis instanţei până în acest moment.

În tot acest timp, rudele tinerilor morţi în Colectiv cer să se facă dreptate şi să fie găsiţi vinovaţii.

„Principala nemulţumire este că niciunul dintre cele trei dosare nu este încă pe rol, cea mai avansată fază fiind camera preliminară. Un al doilea lucru este faptul că, după atâtea anchete şi după un an, considerăm că nu au fost puşi sub acuzare toţi responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo”, spune Laurenţiu Istrate, tatăl unui tânăr care a murit în urma incendiului din clubul Colectiv.

Avocatul Antoniu Obancea, cel care reprezintă pro bono o parte dintre familiile victimelor de la Colectiv, nu exclude deschiderea unor noi dosare penale: “Poate pentru mulţi este pentru prima dată când se confruntă cu sistemul judiciar. În acest caz nu există un singur dosar în care trebuie să se răspundă. Este posibil să apară şi alte dosare. Atunci când procedurile judiciare se vor finaliza, va trebui să fie o unitate. Comunitatea trebuie să resimtă că acest caz a fost rezolvat unitar. S-a remarcat faptul că din 64 de victime, mai puţin de jumătate au decedat în timpul incendiului, restul au decedat ulterior incendiului”.