Bilanţul Uraganului Maria: Zece morţi şi pagube de mari proporţii

Străzi inundate, mașini în derivă, acoperișuri smulse: Uraganul Maria care acum amenință Republica Dominicană a devastat miercuri Puerto Rico, după ce în ajun a provocat pagube de proporții în insulele Guadelupa și Dominica precum și moartea a 10 persoane.

21 sept. 2017, 06:18

Potrivit Centrului American pentru Uragane (NHC), Maria a pierdut din intensitate redevenind în cursul zilei de miercuri uragan de categoria 2 pe o scară de la 1 la 5. Însă Republica Dominicană se pregătește joi de venirea acestui fenomen care ar urma să-și recapete forța la apropierea de această insulă.

În Guadelupa, cel puțin două persoane au murit și alte două sunt date dispărute în mare după trecerea marți a uraganului Maria. Starea de „catastrofă naturală” va fi decretată sâmbătă a anunțat premierul francez, Edouard Philippe, informează Agerpres.

La aproape 15 km distanță, alte 7 persoane și-au pierdut viața în insula Dominica, răvășită de trecerea uraganului Maria. „Este greu de stabilit numărul morților, deocamdată sunt confirmate șapte victime”, a declarat consilierul premierului insular, Roosevelt Skerrit.

Citeşte şi Uraganul Maria provoacă o pană de curent pe întreaga Insulă Puerto Rico

Imagini aeriene luate de AFP arată o parte din Dominica acoperită de resturi și moloz, mai ales de acoperișuri smulse. Un zbor de recunoaștere a permis Centrului pentru situații de urgență din Caraibe (CDEMA) să estimeze pagubele la între „70-80% din construcții”, potrivit directorului centrului, Ronald Jackson.


Uraganul, a cărui forța oscila între 4 și 5 (maximum), și-a continuat traseul devastator spre nord-vest lovind din plin Puerto Rico miercuri dimineață, provocând moartea unei persoane și întreruperea totală a curentului electric, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Miliardarul Richard Branson înfiinţează fondul de ENERGIE VERDE pentru a reconstrui insulele din Marea Caraibilor

„Devastarea este practic totală”, a declarat printre lacrimi dintr-un refugiu Carmen Yulin Cruz, edila capitalei San Juan, precizând că „numeroase părți ale orașului sunt complet inundate”.
Locuitorii din San Juan s-au adăpostit în casa scărilor sau în spatele zidurilor groase în timp ce trombe de apă și de vânt s-au dezlănțuit afară smulgând copaci care s-au prăbuși peste mașini.

Pagubele provocate de Maria, care a lovit insula cu rafale de vânt de până la 250 km/h, sunt atât de mari încât guvernatorul Ricardo Rossello a cerut Casei Albe să declare Puerto Rico „zonă de dezastru”.