Bilanţul violenţelor din faţa Parlamentului de la Kiev: Trei morţi, nouă oameni răniţi grav şi 141 spitalizaţi

Încă un poliţist aucrainean a decedat marți în urma rănilor, ridicând astfel numărul victimelor la trei morţi. De asemenea, nouă manifestanţi se aflau în stare gravă, la o zi după confruntările sângeroase cu manifestanții de extrema dreaptă în fața parlamentului ucrainean, care protestau față de adoptarea unei reforme controversate ce atribuie mai multă autonomie regiunilor separatiste proruse.

01 sept. 2015, 10:46
Bilanţul violenţelor din faţa Parlamentului de la Kiev: Trei morţi, nouă oameni răniţi grav şi 141 spitalizaţi

Încă un membru al Gărzii Naționale s-a stins din viață din cauza rănilor ca urmare a exploziei unei grenade (…) Este dureros„, a scris pe contul său de Twitter ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, potrivit Agerpres.

Garda Națională ucraineană, aflată în subordinea Ministerului de Interne, este formată în principal din voluntari care fac parte din milițiile de autoapărare ale Maidanului, mișcarea de contestare proeuropeană din centrul Kievului, reprimată sângeros în februarie 2014. Anterior, o purtătoare de cuvânt a poliției ucrainene, Oksana Blișciuk, raportase ‘în total, 141 de răniți, spitalizați în diverse unități spitalicești din Kiev, între care 131 de polițiști, dintre care zece în stare gravă’.

Citeşte şi Acţiune ANTI-UCRAINEANĂ a rebelilor proruşi. Poroşenko promite că vinovaţii vor fi pedepsiţi sever

Polițiștii în stare gravă suferă de răni la stomac, plămâni și la cap, a precizat la rândul său Olga Bogomoleț, deputat și consilieră a președintelui Petro Poroșenko responsabilă cu problemele umanitare. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a denunțat luni o ‘acțiune antiucraineană’ și a promis să-i pedepsească pe cei vinovați, înainte de a-i vizita pe polițiștii răniți marți dimineață, potrivit președinției de la Kiev.

Adoptarea de către parlamentul ucrainean a unui proiect de lege privind descentralizarea care acordă o autonomie mai mare regiunilor separatiste proruse, aflate în război cu Kievul, a condus luni la confruntări sângeroase între forțele de ordine și militanții de extrema dreaptă care se opun acestei reforme. Inițial, un membru al Gărzii Naționale și-a pierdut viața, fiind lovit în inimă de o schijă, după ce o grenadă de luptă a fost detonată luni în fața clădirii parlamentului. Ulterior, oficiali ai Ministerului ucrainean de Interne au recunoscut că acesta a fost împușcat în inimă, potrivit Unian.

Citeşte şi Violenţe în faţa Parlamentului din Kiev: Cel puţin 120 de poliţişti au fost răniţi VIDEO

Aceasta este pentru prima oară când capitala Ucrainei devine teatrul unor astfel de violențe de la mișcarea proeuropeană din Piața Independenței (Maidan) din iarna 2013-2014, care a condus la căderea președintelui prorus Viktor Ianukovici. Violențele au suscitat o vie preocupare din partea SUA și a Uniunii Europene, care susțin clasa politică din Ucraina, precum și din partea Rusiei, acuzată de Occident de sprijinirea rebelilor separatiști din estul țării.

Optsprezece suspecți rămâneau în arest marți, printre care persoana suspectată că a lansat grenada în fața intrării în parlament, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliției din Kiev. Doisprezece dintre cele 30 de persoane arestate luni au fost puse în libertate.


loading...