Bilete de tratament 2023. În ce stațiuni pot merge pensionarii anul acesta

Un număr de 60.420 de pensionari vor putea beneficia de bilete de tratament balnear în anul 2023, prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

28 apr. 2023, 18:33
Bilete de tratament 2023. În ce stațiuni pot merge pensionarii anul acesta

Și în 2023 pensionarii pot beneficia de bilete de tratament. Acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament persoanelor îndreptățite, în limita numărului de locuri asigurate în unitățile de tratament din proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alți operatori economici de profil și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În acest an, Guvernul a alocat suma de 300.000.000 lei pentru bilete de tratament. Biletele, care includ tariful pentru 12 zile de tratament balnear, vor fi repartizate pe maximum 19 serii, pentru un sejur de 16 zile.

Citește și: Spitalul Clinic Judeţean Mureş primul din ţară care acordă îngrijiri la domiciliu: „Echipa noastră va merge la domiciliul pacientului, unde va aplica tratamentul în funcţie de cazuistică”

Pot solicita bilete de tratament pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maxim 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

La cele 60.420 de locuri se vor adăuga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat, bilete de tratament balnear contractate cu alți operatori economici de profil, după încheierea unor contracte subsecvente, în baza unui nou acord cadru.

Citește și: Bilete de tratament pensionari 2023: Descarcă cererea şi află care sunt criteriile de acordare

 

Lista stațiunilor și prețul integral al biletelor de tratament asigurate prin SC TBRCM SA pentru anul 2023

 

Potrivit CNPPactele necesare pentru obținerea biletelor sunt, de principiu, următoarele:

  • document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

După cum subliniază și CNPP, cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare cerere în parte. Apoi, dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se va face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat fiecare persoană în ultimii doi ani. Așadar, au mai multe șanse să plece la tratament persoanele care au fost doar o dată sau nu au fost deloc în stațiune în ultimii doi.