Cartelele la metrou s-ar putea scumpi. Anunţul făcut de ministrul Drulă

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii vine cu un anunţ important pentru bucureşteni. Cătălin Drulă a declarat că prețul unui bilet pentru metroul din Capitală s-ar putea schimba în acest an.

04 mart. 2021, 21:46
Cartelele la metrou s-ar putea scumpi. Anunţul făcut de ministrul Drulă

Cartelele la metrou s-ar putea scumpi. Cătălin Drulă a fost întrebat despre o posibilă scumpire a cartelelor de acces în acest an, ținând cont de performanța financiară slabă a Metrorex, în pandemie.

Cartelele la metrou s-ar putea scumpi. Anunţul făcut de ministrul Drulă

„Este o opțiune. N-am avut această discuție, aștept să se instaleze noua conducere, dar vă spun doar atât: de 5-6 ani nu a mai crescut tariful. Pe partea de venituri se poate umbla și acolo dacă facem comparații cu alte capitale din zonă. Trebuie să avem un pic grijă fiindcă suntem într-o perioadă de pandemie în care oamenii au o oarecare teamă de transportul în comun, dar există o flexibilitate”, a transmis ministrul.

„Numai dacă ne uităm la inflația din ultimii 5 ani, ar trebui măcar o ajustare în zona asta. Ar putea să ajute [bugetul companiei]. Nu va umple acea gaură de care vorbeam pe întregime, dar ar putea să ajute. Spre exemplu, cifrele sunt aproximative, nu le citați ca atare, dar la o creștere de 20% în zona tarifară, s-ar putea aduce undeva la 50 milioane lei în plus pe an”, a mai spus Cătălin Drulă.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii  a venit cu concluzii clare cu privire la modul în care compania Metrorex funcţionează. În raportul Corpului de Control trimis la compania Metrorex s-au descoperit numeroase „deficiențe și abuzuri”.

După încheierea anchetei Corpului de Control, Drulă a anunțat că „lista de probleme, deficiențe și abuzuri descoperită este lungă”. Se pare că negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă;

Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei;

În negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în așa fel încât creșterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri și cheltuieli;

Citeşte şi: NEREGULI la Metrorex. Corpul de Control a descoperit sporuri aplicate abuziv şi angajaţi prea mulţi cu salarii exorbitante!