Bilanţul seismului din Ecuador a crescut la 654 de persoane

Numărul deceselor provocate în Ecuador de devastatorul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter produs săptămâna trecută a crescut la 654 de persoane, a declarat autoritatea de management a situațiilor de urgență din această țară, citată de agenția Reuters.

24 apr. 2016, 07:49
Bilanţul seismului din Ecuador a crescut la 654 de persoane

Cutremurul de sâmbăta trecută, cel mai puternic din ultimele aproape șapte decenii, a provocat rănirea a circa 16.600 de persoane iar un număr de 58 de persoane sunt date dispărute de-a lungul coastei Pacificului din zona Ecuadorului, devastată de seism. Până acum, un număr de 113 persoane au fost fost salvate din clădirile avariate.

„Acestea au fost zile triste pentru patrie”, a declarat președintele Rafael Correa în timpul intervenției sale săptămânale la televiziune. „Țara este în criză”, a adăugat șeful statului ecuadorian

Mai multe cutremure puternice și peste 700 de replici au continuat să zguduie țara după seismul de 7,8 grade, stârnind panică de moment, dar acestea au produs puține daune suplimentare față de cele provocate de marele cutremur inițial. Specialiștii estimează că se vor mai produce cutremure timp de încă câteva săptămâni, notează Reuters.

În urma distrugerii de către cutremur a 7.000 de clădiri, peste 25.000 de oameni trăiesc actualmente în adăposturi. Aproximativ 14.000 de angajați din domeniul siguranței au menținut ordinea în zonele afectate de cutremur, fiind raportate doar furturi sporadice.

Supraviețuitorii din zona cutremurului primesc hrană, apă și medicamente din partea guvernului iar zeci de lucrători acordă ajutor extern, în ciuda faptului că, așa cum a recunoscut președintele Correa, drumurile proaste au întârziat trimiterea ajutoarelor spre unele comunități.

Citeşte şi Un nou cutremur cu magnitudine 6 în Ecuador

Guvernul de stânga al președintelui Correa, care se confruntă cu nevoia uriașă de reconstrucție în timp ce veniturile din petrol s-au redus foarte mult pentru această țară membră a OPEC, a declarat că va crește temporar anumite taxe, va oferi active spre vânzare și, eventual, va emite obligațiuni în străinatate pentru a finanța reconstrucția, informează agenția Reuters. Congresul va începe marți dezbaterile cu privire la propunerea vizând taxele.

Președintele Correa a estimat daunele la o sumă cuprinsă între două și trei miliarde de dolari. Veniturile de pe urma petrolului au scăzut în această țară de 16 milioane de locuitori până aproape de zero, cu consecințe asupra nivelului investițiilor.

Asociația băncilor private din Ecuador a declarat sâmbătă că băncile membre ar putea amâna plățile la cardurile de credit, la împrumuturi și la credite ipotecare pentru clienții din zona cutremurului timp de trei luni, pentru a ajuta la eforturile de reconstrucție, mai informează agenția Reuters.