Biroul Electoral Central (BEC), recomandări în premieră privind „interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral”: „Se recomandă a se trata cu discreţie aspectele aflate în legătură cu înfăţişarea tuturor persoanelor”

BEC transmite că oficialii electorali trebuie să trateze persoanele transgender cu tact, implicit discreție și respect, aspectele aflate în legătură cu înfățișarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora, pentru evita situații sau comportamente care ar putea instigare la ură.
Mircea Filipescu
30 mai 2024, 17:16
Biroul Electoral Central (BEC), recomandări în premieră privind

„Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului. Un proces electoral organizat în condiții democratice presupune respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare și informare, dreptul de asociere, adunare și mișcare, dreptul de a înființa liber partide politice și de a candida la funcții publice, precum și absența discriminării și asigurării egalității de tratament pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei aparținând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acțiune fără intimidare și presiune”, potrivit unui comunicat al Biroului Electoral Central (BEC).

Membrii BEC arată că „alegerile libere, într-un stat democratic, presupun ca toate persoanele care au drept de vot să aibă posibilitatea să își exercite acest drept în mod liber, fără a se simți intimidate prin oricare formă de violență sau agresiune sau oricare alte forme de interferență administrativă”.

„Astfel, administrația electorală trebuie să adopte decizii care, alături de alte deziderate democratice, favorizează un proces electoral caracterizat de incluzivitate, solemnitate, respect și egalitate de tratament. Subliniem că, în concret, Îndrumarul privind interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral, realizat de Asociația ACCEPT, face referire doar la conduita oficialilor electorali și emite o recomandare menită a asigura atât solemnitatea procedurii electorale, cât și demnitatea și libertatea alegătorilor vizați.

Citeşti şi: Toate sondajele confirmă că Nicușor scade, Firea crește, iar Piedone este scos din joc: săptămâna viitoare se poate produce marea rocadă

În acest sens, se recomandă a se trata cu tact (și implicit discreție și respect) aspectele aflate în legătură cu înfățișarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora la secția de votare, pentru a le proteja dreptul la viață privată și pentru a evita situații sau comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârșirea unor nelegiuri motivate de aceasta, precum hărțuirea, agresiunile fizice și/sau verbale”, se mai arată în comunicat.

Membrii BEC subliniază că dreptul la viaţa intimă, familială şi privată este ocrotit prin legea fundamentală, autoritățile publice fiind obligate să respecte şi ocrotească acest drept inerent cetățenilor.

„Astfel, opinăm că limitarea interferenței unui stat, a unei autorități sau a altor actori în aspectele private ale vieții unei persoane reprezintă o formă de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale acesteia. Menționăm, de asemenea, că respectiva recomandare prevăzută în îndrumar și promovată prin circulara BEC nu vizează omisiunea verificării identității alegătorului sau excepții de la procedurile prevăzute la art. 1 alin. (11)-(12) din Hotărârea BEC nr. 169H/28.05.2024, ci derularea respectivelor verificări astfel încât drepturile și libertățile fundamentale ale acestuia să nu fie lezate”, se arată în finaluol comunicatului semnat de președintele BEC, judecătorul Vasile Bîcu.

Citeşte şi: Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Satul unde aproape fiecare om și-a vândut un rinichi din cauza sărăciei. Locuitorii au fost păcăliți că le va crește la loc
Capital.ro
Vehiculele din România care au INTERZIS. Se aplică de luni, 24 iunie
Playtech.ro
ȘOC! Cum arată ACUM Medana și Robert de la Insula Iubirii. Au 2 copii si sunt de 18 ani ÎMPREUNĂ
DailyBusiness
Alertă pentru românii care merg la mare!
Adevarul
Noile reguli ale jocului pentru economia UE propuse de „Super Mario”. De ce SUA ar trebui să fie interesate
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Jafuri ca în codru în România. Care sunt victimele vânate de hoți
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”
Cancan.ro
Tragedie în ziua de Rusalii! Radu Tudose, patronul firmei de lactate din Ibăneşti, a murit ca un erou 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni de căutări. Familia așteaptă confirmarea identității cadavrului găsit în râul Natisone
Capital.ro
Interzis pentru cei care stau la curte. Nu aveți voie să îi faceți asta vecinului
StirileBZI
Este criză a locurilor de muncă de la stat? Ce preferă tinerii acum
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Un cutremur gigant de acum 2.500 de ani a schimbat cursul fluviului Gange, sugerează un studiu recent
MediaFlux
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?