Biroul permanent al Senatului, din nou fără cvorum. Majorarea etapizată a alocaţiilor, pe ordinea de zi

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat luni că a convocat din nou Biroul permanent al Senatului, la ora 13.00, pentru a fi respinsă cererea de reexaminare a şefului statului Klaus Iohannis privind respingerea OUG care prevede majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Doar că şedinţa nu s-a mai ţinut din lipsă de cvorum.

23 nov. 2020, 14:42
Biroul permanent al Senatului, din nou fără cvorum. Majorarea etapizată a alocaţiilor, pe ordinea de zi

Biroul permanent al Senatului nu a avut cvorum luni pentru a desfăşura şedinţa, pe ordinea de zi figurând cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind respingerea OUG care prevede majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

„PSD încearcă în continuare cu disperare să ţină în funcţiune în mod artificial majoritatea toxică de la Senat. Azi a mai fost o încercare în acest sens, din fericire, a eşuat. Este foarte bine aşa, românii ştiu de mult timp că nu pot aştepta nimic bun de la majoritatea de stânga, PSD a avut la dispoziţie 30 de ani să demonstreze că poate face ceva şi rezultatul s-a văzut. Pretextul pentru convocarea Biroului Permanent al Senatului de astăzi a fost total neserios. PSD a ales să jongleze mai departe cu discursul populist, îi priveşte, ştim toţi că sunt doar tertipuri de campanie electorală. Se prefac acum că se luptă pentru mărirea alocaţiilor copiilor dar asta este dovadă că au ajuns cu ipocrizia la cote maxime. Alocaţiile au fost deja mărite de guvernul PNL din septembrie. De altfel, ultimele 3 măriri de alocaţii au fost făcut de PNL, inclusiv ultima dublare a acestora. Mai departe, nu avem cum să îi lăsăm să arunce bugetul ţării în aer!”, a afirmat luni Alina Gorghiu, pentru News.ro.

„„PNL refuză şi va refuza şi pe viitor să stea la masă cu majoritatea toxică a PSD, nu intrăm în jocul lor în nici un caz!  Am spus-o şi o repet: orice asociere cu PSD dăunează grav sănătăţii mediului politic din ţara noastră!”, a mai spus Gorghiu.

Citeşte şi: Alina Gorghiu a rămas fără pagina de Facebook în plină campanie electorală

Biroul permanent al Senatului fusese convocat de preşedintele Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc.

„Am convocat din nou Biroul permanent al Senatului, în încercarea de a-i convinge pe colegii noştri că trebuie să vină la serviciu. Colegii noştri de la PNL şi USR, după cum ştiţi, lipsesc de o lună de zile de la Biroul permanent, blocând Senatul. Astăzi avem pe ordinea de zi o lege extrem de importantă aşteptată de milioane de români şi anume legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii. După cum ştiţi, printr-un cinism de nedescris, Guvernul Orban a blocat, printr-o ordonanţă de urgenţă, dublarea alocaţiilor pentru copii. Preşedintele Iohannis a respins, cu acelaşi cinism, legea prin care Parlamentul spunea nu ordonanţei de urgenţă, luând decizia de a dubla alocaţiile pentru copii de la 1 septembrie”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Preşedintele Senatului a adăugat că Guvernul Orban a găsit 2,2 miliarde lei la rectificarea bugetară din luna august pentru primarii PNL, iar la rectificarea bugetară de acum a mai găsit un miliard de lei, însă tot susţine că nu are fonduri pentru dublarea alocaţiilor pentru copii.

 

Majorarea alocaţiilor mai aşteaptă. Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament

Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze lege privind respingerea OUG prin care alocațiile copiilor vor crește eșalonat. Parlamentul a adoptat o legea care prevedea dublarea alocaţiilor într-o singură transă şi nu a fost de acord cu propunerea Guvernului Orban de majorare eşalonată a alocaţiilor pentru copii.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 13 noiembrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, a anunţat Preşedinţia.

„Art. 3. – (1) Alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

(2) Cuantumul prevăzut la alin. (1) se aplică începând cu drepturile aferente lunii iulie 2022.

(3) Începând cu drepturile bănești aferente lunii august 2020, cuantumul alocației de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferența dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) și cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020.

(4) În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) se aplică de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.

(5) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

(6) În condițiile în care bugetul de stat poate susține un cuantum mai mare al alocației de stat pentru copii, prin hotărâre a Guvernului se poate stabili un nivel mai ridicat decât cel prevăzut la alin. (5).

(7) Titular al dreptului la alocația de stat pentru copii este copilul.

(8) Alocația de stat pentru copii prevăzută la alin. (1) lit. a) se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, respectiv de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(9) Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin. (3)-(5) rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului”.