Biroul şi reşedinţa premierului Belgiei, vizate de terorişti

Biroul și reședința premierului Belgiei figurează printre numeroasele potențiale ținte indentificate de către celulele teroriste, în curs de destructurare, scrie în ediția sa de miercuri cotidianul L'Echo.

30 mart. 2016, 09:38
Biroul şi reşedinţa premierului Belgiei, vizate de terorişti

După depistarea atelierului de producere de dispozitive explozive în localitatea Schaerbeek, din regiunea Bruxelles-Capitală, serviciile de poliție au confiscat materiale informatice, inclusiv un calculator, în care existau informații ”interesante”, afirma săptămâna trecută procurorul federal Frédéric Van Leeuw, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie a fost descoperit un testament al atacatorului sinucigaș Ibrahim El Bakraoui care a acționat pe aeroportul Zaventem. Jihadistul spunea că nu mai știe ce să facă. Copii ale acestui material informatic, precum și telefoane mobile ridicate de la fața locului în cursul anchetei au fost predate FBI pentru a le da o mână de ajutor belgienilor, confirmă parchetul federal.

CITEŞTE ŞI Belgia, AVERTIZATĂ de Olanda cu doar 5 zile înainte de atentate asupra fraţilor Bakraoui

Dar, se pare, că aceste materiale conțin și numeroase detalii despre potențiale ținte pentru atacuri teroriste. Astfel, potrivit mai multor surse fiabile, un dosar îndeosebi se referă la ”Le 16, Rue de la Loi”, unde își are sediul guvernul Belgiei.

În calculator au fost găsite informații, destul de precise și relativ detaliate, despre ”Le 16”, dar și despre reședința premierului, situată în ”Le Lambermont”, la câteva sute de metri mai departe. Au fost descoperite, de asemenea, în calculator de către anchetatori fotografii cu clădiri. Le Lambermont se învecinează îndeosebi cu Ambasada SUA în Belgia.

Aceste descoperiri ale anchetatorilor de la unitatea antiteroristă privind potențiale pericole în cazul responsabililor politici sunt însoțite de noi măsuri urgente de protecție a clădirilor, care vor fi și mai drastic întărite în următoarele zile și săptămâni.

În paralel cu aceste măsuri pentru clădirile în care se află șeful guvernului, președinții Camerei și Senatului Siegfried Bracke și Christine Defraigne, au indicat, de asemenea, că protecția va fi, de asemenea, întărită pentru clădirile Palatului Națiunii.

Publicația reamintește că în ascunzătoarea din strada Max Roos din Schaerbeek au fost găsite 15 kg de explozibil TATP, 150 litri de acetonă, 30 litri de apă oxigenată, detonatoare, o valiză plină cu cuie și șuruburi, precum și materiale destinate confecționării de dispozitive explozibile.