Biserica high-tech: Altarul care se deschide cu telecomanda şi cădelniţa electronică

Cristian Bodea, elev în calasa a XI-a la Liceul Teoretic 'Ion Agârbiceanu' din Jibou, vrea să tehnologizeze Biserica Ortodoxă Română. 

10 iun. 2014, 12:57

Preotul Dan Drăgan slujeşte la biserica din Jibou, judeţul Sălaj, de zeci de ani. În tot acest timp a depus constant eforturi ca parohia şi enoriaşii să nu ducă lipsă de nimic. A renovat biserica, a refăcut pictura, iar sub pardoseala din marmură a montat sistemul de încălzire. Ca să fie totul perfect, acum utilizează şi o cădelniţă electronică.

Un adolescent român a inventat un sistem de pornire-oprire a motorului unui autoturism de pe telefonul mobil

„Are aici un lăcaş unde se pune tămâia, are un comutator, se apasă pe un buton şi se aprinde un led, semn că funcţionează cădelniţa. Apoi se aprinde o rezistenţă şi punem bobiţa de tămâie. Ajunge numai tămâia”, explică preotul Dan Drăgan.

Cădelnița a fost făcută la cererea preotului ortodox de Cristian Bodea, un tânăr din Jibou pasionat de electronică. Acesta a îmbinat în mod inedit mai multe componente de la o mașinuţă cu telecomandă, o rezistență specială şi a conceput un sistem care evaporă doar tămâia.

Biserica, în pas cu tehnologia. Slujbele religioase vor putea fi ascultate şi pe smartphone

Planurile preotului de a transforma biserica într-una ultra modernă nu se opresc aici. „L-am rugat dacă ar putea să facă un sistem cu telecomandă ca să deschidă uşile împătăreşti. Am înţeles că deja lucrează la acest proiect”, mai spune preotul.Proiectul se află în derulare, dar în mai puţin de două luni, totul ar putea deveni realitate.