O biserică monument istoric este distrusă de preot

O biserică monument istoric dintr-o comună din Dolj este distrusă chiar de preotul care slujește acolo. Acesta s-a apucat să renoveze clădirea construită la începutul anilor 1800, însă fără a avea vreun aviz sau autorizație de la Ministerul Culturii. Mai mult, meșterii care au dat deja jos o parte din tencuiala exterioară nu sunt specialiști în recondiţionarea monumentelor istorice, ci săteni.

19 sept. 2016, 07:53
O biserică monument istoric este distrusă de preot

Biserica Sfântul Nicolae din comuna doljeană Coșoveni a fost construită în anul 1809 şi  este una dintre puținele lăcaşe de cult din zonă în care se păstrează pictura originală, realizată în frescă. În ultimele zile însă, localnicii au pus la pământ jumătate din tencuiala pereţilor exteriori. A fost dorința preotului paroh care a hotărât că biserica trebuie renovată. Lucrările au început însă doar cu binecuvântare bisericească, nu și cu autorizațiile legale.

„Asta nu înseamnă că au dărâmat biserica în sine. Dacă noi enoriașii ne punem obolul fiecăruia… hai, frate, să punem să facem ceva pentru biserica noastră, e un lucru rău? Eu nu văd un lucru rău”, a declarat un sătean, potrivit turism.bzi.ro.

Statutul de monument istoric impune ca orice lucrare să se facă doar cu autorizaţii speciale de la Ministerul Culturii.

„În momentul în care am aflat că persoanele respective sunt puse pentru a da jos tencuiala de pe biserică, această biserica monument istoric, am sesizat pe domnul primar ca să sistăm acești oameni”, a spus viceprimarul comunei, Victor Gogonea.

Preotul spune însă, că nu a făcut nimic ilegal.

„Am depus documentele necesare pentru a intra în legalitate, dacă este vorba de legalitate. Deocamdată tencuiala era căzută la biserică, vom aștepta să ne vină avizele sș vom continua lucrarea. Nu afectăm structura bisericii, arhitectura bisericii, pictura bisericii”, a explicat preotul Ștefan Drăgotescu.

Biserica este pe lista monumentelor istorice din 2001 și se află în Patrimoniul Mitropoliei Olteniei. Direcţia Cultură, Culte și Patrimoniu Dolj a deschis o anchetă.