Biserica Ortodoxă: Averea Gojdu trebuie să ajungă în proprietatea fundaţiei de la Sibiu VIDEO

Averea Gojdu trebuie să ajungă în proprietatea fundaţiei de la Sibiu, cer reprezentanţii bisericii ortodoxe. Mitropoliile Clujului, Banatului si Ardealului vor începe demersurile pentru a recupera averea de la Budapesta care valorează un miliard de dolari.

05 mart. 2013, 07:32

Reprezentanţii mitropoliilor din Ardeal şi Banat au decis să ceară sprijinul statului român în problema averii Gojdu. Un prim pas va fi o întâlnire cu ministrul de Externe, informează România TV.

„Lucrurile au rămas în coadă de peşte. Eu cred că ele trebuie reluate (…) Săptămana trecută avut loc Sfântul Sinod şi am avut prilej să mă întâlnesc cu IPS Laurentiu, care de drept e preşeditele Fundaţiei Gojdu şi e de acord să fie reluată această problemă (…) Vom avea o discutie cu Corlăţeanu”, a declarat IPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului.

Averea Gojdu este alcătuită din imobile aflate în centrul Budapestei şi obiecte de valoare.

„Am înţeles şi eu din relatări colaterale că guvernul maghiar le-a vandut unor firme, a rămas comunităţii româneşti doar capela, celelalte clădiri au fost înstrăinate”, a mai spus IPS Andrei Andreicuţ.

Reprezentanţii bisericii speră ca statul român să îi sprijine pentru ca problema să fie rezolvată pe cale diplomatică.

Averea a aparţinut lui Emanuil Gojdu, un important avocat şi om politic de origine română din Budapesta. In testamentul sau, scris în 1869, el a lasat mostenire averea sa naţiunii române din Transilvania şi Ungaria. Proprietăţile sale au fost administrate de fundaţia care îi poartă numele.


loading...
Partenerii noștri