Biserica Ortodoxă din nou în doliu. Patriarhul Serbiei a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus

E doliu la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe din lume. Patriarhul Serbiei Irineu s-a stins din viaţă din cauza infecției cu coronavirus. Anunţul trist l-a făcut chiar președintele Aleksandar Vucic pe contul său oficial de Instagram.

20 nov. 2020, 09:46
Biserica Ortodoxă din nou în doliu. Patriarhul Serbiei a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus

Patriarhul Serbiei avea 90 de ani și a fost o figură cu o puternică influență politică, conservatoare.  Acesta a fost diagnosticat cu infecția cu noul coronavirus pe 4 noiembrie și, de atunci, a fost internat într-un spital militar din Belgrad.

Patriarhul Serbiei a murit din cauza COVID. Mesaj emoţionant

„Am fost onorat să te cunosc. Oameni ca tine nu pleacă niciodată cu-adevărat”, a scris președintele Serbiei, postarea fiind însoțită de o fotografie alb negru a șefului Bisericii Ortodoxe din Serbia.

Irineu era supranumit liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe a Serbiei (SPC). Acesta a fost spitalizat pe 4 noiembrie a fost internat în spital după ce a fost testat pozitiv cu COVID, spuneau reprezentanţii SPC, citaţi de DPA.

„Patriarhul Irineu a fost testat în cadrul unei proceduri de rutină… a fost testat pozitiv, deşi este asimptomatic şi se simte în general bine”, se afirmă într-un comunicat publicat pe site-ul SPC.

„Preafericitul părinte a fost internat la un spital COVID din Belgrad”, precizează acelaşi text, fără să ofere alte detalii.

Unde s-a infectat înaltul prelat al Serbiei

Patriarhul Irineu al Serbiei, în vârstă de 90 de ani, a participat recent la o impresionantă slujbă religioasă ocazionată de înmormântarea unui alt prelat sârb, mitropolitul Amfilohie, care a murit după ce a contractat şi el noul coronavirus. La acea înmormântare, care a avut loc la începutul au participat mii de persoane, iar multe dintre ele nu au purtat măşti sanitare.

Mai mulţi oficiali numiţi în viitorul guvern muntenegrean, inclusiv prim-ministrul desemnat Zdravko Krivokapic, s-au aflat printre participanţii care nu au respectat dispoziţiile sanitare.

Episcopul desemnat pentru a-i urma în funcţie mitropolitului Amfilohie în calitate de lider al SPC în Muntenegru, Ioanichie, a contractat la rândul lui maladia COVID-19 şi a fost spitalizat cu simptome de pneumonie.

Un medic renumit din Muntenegru a declarat sâmbătă că acea ceremonie funerară, organizată pe durata a două zile, ar fi „un focar de îmbolnăvire” şi a îndemnat autorităţile să o interzică.

Patriarhul din Muntenegru a murit şi el din cauza noului coronavirus. Acesta  a evitat în repetate rânduri purtarea măștii și susținea că pelerinajele sunt „vaccinul lui Dumnezeu”.

„Ar fi bine dacă oamenii de știință ar inventa un vaccin, dar înainte ca acesta să fie găsit, există un vaccin care a acționat de-a lungul secolelor”, spunea el referindu-se la pelerinaje.

Citeşte şi: Preotul Adrian-Claudiu Căpitănescu a murit de COVID la doar 44 de ani