Biserică ortodoxă pentru miile de români din Dubai. Patriarhul Daniel: „Nu are turle prea înalte“

O biserică ortodoxă va fi contruită în Dubai, pentru românii care locuiesc acolo. Patriarhul Daniel a dezvăluit că turlele nu vor fi foarte înalte, dar vor fi frumoase.

25 dec. 2021, 18:03
Biserică ortodoxă pentru miile de români din Dubai. Patriarhul Daniel: „Nu are turle prea înalte“

Biserică ortodoxă pentru miile de români din Dubai. Proiectul bisericii ortodoxe din Dubai a fost deja finalizat de un grup de arhitecţi din Bucureşti.

Biserică ortodoxă pentru miile de români din Dubai. Patriarhul Daniel: „Nu are turle prea înalte“

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a precizat că lăcaşul va fi „adaptat contextului de acolo. Nu are turle prea înalte. Mai joase, dar frumoase”, potrivit digi24.ro.

„Sunt vreo 10.000 de români acolo, în Dubai. Şi stau o vreme şi pe urmă se întorc acasă, fiindcă în Dubai nu există sistem de pensii; cei care lucrează nu primesc pensii acolo, aşa este sistemul, dar au salarii mai mari şi îşi pun ei deoparte banii pentru pensii. Sperăm să avem şi noi în viitor ocazia de a primi un teren, pentru o biserică şi un centru cultural, după cum este tradiţia”, a spus PF Daniel, la finalul slujbei de Crăciun oficiate la Catedrala Patriarhală.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în şedinţa de lucru din 21 iulie, înfiinţarea parohiei din Dubai.   Parohul comunităţii româneşti din Dubai este părintele Alexandru Truşcan, care a oficiat prima slujbă în biserica Buna Vestire din cartierul Jebel Ali (Patriarhia Antiohiei), pe 8 septembrie, când parohia românească şi-a sărbătorit hramul, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paștele Ortodox. Ce ar trebui să facă creștinii pentru a avea noroc până la sfârșitul anului
În prezent, potrivit basilica.ro, în afara frontierelor actuale ale României, Patriarhia Română are în jurisdicţia sa patru arhiepiscopii şi zece episcopii, arhiepiscopiile fiind şi centre mitropolitane. În aceste eparhii există astăzi un total de 1.337 parohii şi filii, 64 aşezăminte monahale ortodoxe româneşti, deservite de 1.245 clerici români, conform celui mai recent raport al Adunării Naţionale Bisericeşti. În 2009, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit o zi anuală dedicată diasporei. Prima duminică după Adormirea Maicii Domnului este „Duminica migranţilor români”. Sărbătoarea era marcată încă din 2006 în Mitropolia Moldovei, la iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Citește și: Lăcaș de cult unic în lume, va primi creştini, musulmani şi evrei. Biserică, moschee și sinagogă sub același acoperiș. „Proiect inter-religios de pace”