Biserica unicat în România. De ce este numită ea „Arca lui Noe”

La Alba Iulia există o Biserică care rupe barierele regide ale Ortodoxiei. Denumită plastic ”Arca Noetică” construcţia unicat este considerată şi o ”metaforă”, respectiv o ”corabie a Mântuirii” – scrie albaiulia.adevarul.ro.

09 iun. 2015, 12:54
Biserica unicat în România. De ce este numită ea „Arca lui Noe”

Potrivit sursei citate, frumuseţea şi taina lăcaşului de cult constă în raportul dintre simplitatea volumetrică şi bogăţia simbolică. Veşmântul pictural, impresionant şi inovativ pune în valoare arhitectura curajoasă, nemaiîntâlnită în peisajul ortodox românesc.

Cum intrăm în curtea Bisericii dăm cu ochii de „faţa lui Hristos“, pecetea care ne anunţă cine locuieşte în Biserică. Pe pereţii laterali ai lăcaşului de cult tronează „Heruvimii Chivotului“, iar la altar găsim reprezentarea „mielului biruitor“ din Apocalipsă, Hristos, al cărui sânge curge într-un potir cu şapte peceţi. Pentru a desluşi sensul profund al celor patru peceţi de pe pereţii exteriori ai lăcaşului, ne sare în ajutor părintele profesor Jan Nicolae, care ne spune că mesajul transmis este următorul: „Aţi intrat în spaţiul Dumnezeului înnomenit, în care străluceşte frumuseţea jertfei şi prezenţei sale.“