BLACK FRIDAY 2013. Cele mai ieftine aparate foto rămase la promoţie

Black Friday a ajuns în România cu o săptămână mai devreme, iar reducerile pentru aparatele foto sunt în magazinele online de până la 50%.

22 nov. 2013, 08:52
BLACK FRIDAY 2013. Cele mai ieftine aparate foto rămase la promoţie

BLACK FRIDAY 2013. Am analizat ofertele celor mai importante magazine online şi  am făcut lista celor mai ieftine aparate foto digitale rămase la promoţie.

199 lei Aparat Foto Digital Canon PowerShot A2500 Black 125003492

355 lei Aparat foto digital Canon Ixus 132 16MP Black

299 lei Aparat foto digital Fujifilm FinePix T400, 16MP, Black

299 lei Aparat Foto Digital Nikon Coolpix S2700 (Negru)

199 lei Aparat foto compact Nikon COOLPIX L27, CCD 16MP, Zoom optic 5x, Filmare HD 720p, Negru

BLACK FRIDAY 2013. Cel mai important aspect care trebuie subliniat însă este faptul că, indiferent de denumirea acestei perioade de reduceri si de provenienta sa, consumatorii vor beneficia de aceleasi drepturi pe care le au si în restul timpului, iar comerciantii trebuie să respecte o serie de reguli clar stabilite.

Acesta este si motivul pentru care ECC Romania îti oferă acest ghid care te va ajuta să „supravieţuieşti” în calitate de consumator în perioada de reduceri care urmează, respectiv 22-30 noiembrie.

BLACK FRIDAY 2013: PRETUL

Cum trebuie afisat?
Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, preţul trebuie întotdeauna afisat clar, lizibil, în lei si cu toate taxele incluse (TVA si alte taxe suplimentare, dacă este cazul).

Care sunt regulile privind reducerea de pret?
Orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse sau servicii identice.

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

—fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;
—fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare;
—fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior, barat.

Se interzice ca o reducere de preț pentru un produs și/sau serviciu să fie prezentată consumatorilor ca o ofertă gratuită a unei părți din produs și/sau serviciu.

BLACK FRIDAY 2013: CONTRACTUL

Când se consideră contractul încheiat?
Pentru magazinele clasice, contractul este considerat a fi încheiat în momentul în care consumatorul plăteste bunul si primeste produsul (momentul în care acceptarea ofertei ajunge la cunostinta comerciantului).

În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul primirii mesajului de confirmare de către consumator, referitor la comanda sa.

VEZI ŞI BLACK FRIDAY 2013: lista produselor cu MARI REDUCERI la DOMO

Pot renunta la achizitie după ce am încheiat contractul?

A. În cazul magazinelor clasice, legea nu dă dreptul consumatorului de a renunta la contract. Odată achizitionat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să fie returnată consumatorului decât dacă este defect, aplicându-se aici regulile privind garantiile. Există însă si posibilitatea ca vânzătorul să aibă o politică comercială care să permită returnarea unui produs sau înlocuirea acestuia, indiferent de motiv, într-o anumită perioadă de timp, dar acest lucru nu constituie o obligatie. Dacă profesionistul are o asemenea politică, aveti grijă să solicitati amănunte în scris sau să păstrati documentele care o mentionează.

B. Pentru magazinele online, legea stabileste un termen de 10 zile lucrătoare de la momentul primirii produsului în care consumatorul poate renunta la achizitie, fără a oferi vreun motiv si fără costuri suplimentare. Costul returnării produsului este suportat de consumator.

Comerciantul este obligat să returneze pretul plătit de consumator (inclusiv costurile de expeditie) în termen de maxim 30 de zile de la momentul în care consumatorul a renuntat la contract.

Atentie, există anumite cazuri în care contractul nu poate fi denuntat, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate după specificatiile consumatorului sau înregistrările audio, video ori programele informatice.

Comerciantul nu poate limita dreptul consumatorului de a denunta contractul. De exemplu, nu poate conditiona returul de trimiterea produsului în ambalajul original, nu poate opri din pretul plătit de consumator o sumă pentru uzura produsului, nu poate refuza returul în cazul în care produsul a fost livrat consumatorului prin serviciul propriu de curierat etc.

VEZI ŞI BLACK FRIDAY: NISSA aduce reduceri la colecţia de toamnă-iarnă

În cât timp trebuie să primesc produsele comandate online?

Comerciantul trebuie să-si îndeplinească obligatiile contractuale în termen de cel mult 30 de zile de la data la care consumatorul a transmis comanda.
Părtile pot stabili însă un termen de livrare mai mic, iar în acest caz termenul stabilit între părti este cel care se va aplica.

Ce se întâmplă în cazul în care nu comerciantul nu poate executa contractul online?

Comerciantul, în cazul în care nu poate executa contractul din cauză că produsul sau serviciul nu este disponibil, trebuie să informeze consumatorul despre această indisponibilitate, iar sumele pe care acesta le-a vărsat ca plată trebuie rambursate de comerciant în termen de maximum 30 de zile.

Comerciantul poate livra consumatorului un produs sau serviciu de o calitate și la un preț echivalente cu cele solicitate numai dacă acest lucru a fost prevăzut înainte de încheierea contractului și/sau în contract, astfel încât consumatorul să fie informat în mod clar despre această posibilitate. În caz contrar, furnizarea unor produse sau servicii similare celor solicitate va fi asimilată cu livrarea fără comandă. Cheltuielile de returnare a produselor, în situația exercitării dreptului de denunțare unilaterală a contractului, sunt în acest caz în sarcina comerciantului, element asupra căruia consumatorul trebuie să fie informat.

VEZI ŞI BLACK FRIDAY: Ponturi pentru a-ţi înnoi garderoba

BLACK FRIDAY 2013: GARANTII

Se aplică regulile privind garantiile si în privinta produselor achizitionate în perioadele de reduceri?

Regulile privind garantiile se aplică indiferent de modul în care sunt achizitionate produsele si de pretul acestora, online, din magazinul clasic, la pret redus sau la pret întreg.

Care sunt regulile privind garantia?

Legea 449/2003 este cea care reglementează garantiile produselor. De fapt, stabileste că există două tipuri: garantia legală de conformitate si garantia comercială, care pot coexista pentru un singur produs.

Garantia legală se aplică pentru orice produs comercializat (cu anumite exceptii, clar stabilite). În momentul în care un produs este vândut unui consumator, acesta beneficiază de garantia legală, fără ca garantia să fi fost oferită de cineva anume, ci numai în temeiul legii. Garantia legală este de doi ani, dar, pentru produse a căror durată de viată este mai mică de 2 ani, poate fi redusă la durata medie de utilizare a produsului, atât timp cât consumatorul este informat despre acest lucru. Garantia legală este responsabilitatea vânzătorului, la fel, în temeiul legii.

Garantia comercială este cea care ‘se dă’. Este ceva în plus fată de garantia legală si nu ar trebui să aducă atingere acesteia. O poate da atât producătorul (în practica poate apărea ca asa numita garantie europeană de 1 an pe care o dau producătorii uneori si în temeiul căreia un consumator îsi poate repara, înlocui, teoretic, produsul oriunde în UE, atât timp cât în statul său există un service care are contract încheiat cu producătorul), cât si vânzătorul. Garantia comercială poate îmbrăca orice formă: o durată de timp mai mare, rambursarea direct a sumei plătite în cazul aparitiei unui defect etc. Dar nu poate înlocui si nu exonerează pe vânzător de obligatiile sale în temeiul garantiei legale (de exemplu, în cazul ‘garantiei europene’, după trecerea anului dat de producător, dacă produsul se defectează, responsabilitatea vânzătorului se păstrează).

Ce se întâmplă dacă produsul se defectează sau nu respectă specificatiile?

Consumatorul are dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a pretului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificatiile.

Ca regulă, initial, consumatorul poate alege între reparare si înlocuire, dar vânzătorul se poate opune măsurii alese dacă are costuri mai mari pentru punerea în parctică a acesteia în comparatie cu cealaltă. De aceea, în practică, repararea este prima măsură care se ia de pentru a asigura functionalitatea produsului. Înlocuirea poate interveni în cazul în produsul nu mai poate fi reparat si se va face numai cu un produs identic.

Rezolutiunea contractului poate interveni în trei cazuri:

—când consumatorul nu a beneficiat nici de repararea, nici de înlocuirea produsului.
—când vânzătorul nu a luat măsura reparatorie într-o perioadă de timp rezonabilă.
—când vânzătorul nu a luat măsura reparatorie într-un termen de 15 zile, fără inconveniente semnificative pentru consumator.

Rezolutiunea contractului are ca efect punerea părtilor în situatia anterioară contractului. Prin urmare, consumatorul va primi suma plătită pentru produs, iar comerciantul produsul.

Ce este foarte important, chiar dacă în practică i se spune consumatorului să ia legătura direct cu service-ul în cazul unui defect, responsabilitatea va apartine întotdeauna vânzătorului, potrivit legii. Consumatorul nu are niciun fel de contract încheiat cu service-ul, iar acesta nu poate fi tras la răspundere pentru nerespectarea regulilor privind garantia.

BLACK FRIDAY 2013: SFATURI PENTRU CONSUMATORI

Fă o listă cu produsele pe care doresti să le achizitionezi si cu preturile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajuta să eviti falsele reduceri de preturi, de exemplu atunci când comerciantii măresc pretul si aplică procentul de reducere la pretul astfel majorat.

Verifică cu atentie modul în care este afisată reducerea pe site sau pe eticheta produsului.

Nu cădea în capcana ofertelor care anuntă mari reduceri de preturi doar pentru a te atrage să intri în magazin.

În cazul în care comanzi online, verifică, înainte de a trimite comanda, dacă preturile produselor din cosul de cumpărături este acelasi cu pretul redus indicat atunci când ai ales produsul.