BLACK FRIDAY 2014. Ce trebuie să ştii dacă vrei să faci cumpărături online de VINEREA NEAGRĂ

BLACK FRIDAY 2014. Oamenilor le place din ce în ce mai mult să-şi facă cumpărăturile pe internet. A început "luna neagră" pentru portofelele noastre, magazinele grăbindu-se să lanseze oferte de tip Black Friday, înainte de data consacrată.

18 nov. 2014, 11:05
BLACK FRIDAY 2014. Ce trebuie să ştii dacă vrei să faci cumpărături online de VINEREA NEAGRĂ

BLACK FRIDAY 2014. În anii trecuţi, mii de constănţeni au dat iama în magazinele online pentru a prinde preţurile promoţionale, scrie cugetliber.ro. Unii au fost mulţumiţi de ceea ce au cumpărat, alţii au apucat să facă o comandă, dar, ulterior, nu au mai primit produsul, pentru că stocurile s-au epuizat prea repede, sau au primit produse defecte ori neconforme.

Citeşte şi BLACK FRIDAY 2014. Ce reduceri de preţuri vor avea Flanco, DOMO şi eMag de Vinerea Neagră

Aşa se face că Protecţia Consumatorilor a primit numeroase reclamaţii şi sesizări din partea celor care au luat ţepe de Black Friday. Cele mai multe plângeri au făcut referire la faptul că nu au mai putut să achiziţioneze produsele comandate online. De asemenea, numeroşi consumatori consideră că reducerea de preţ nu s-a făcut corect, preţul fiind „umflat” înainte de a se aplica reducerea.

Citeşte şi Cum poţi sa cumperi ceasuri de firma la preţuri mici prin Campania Black Friday 2014 pe CautCeas!

„La Constanţa, un consumator ne-a sesizat că a primit un produs defect, iar un altul a spus că produsul, deşi fusese comandat, nu mai era pe stoc. Însă, ne aşteptăm la numeroase petiţii şi în perioada următoare, mai ales că perioada reducerilor de Black Friday continuă”, a declarat comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Mihai Perifan.

Atenţie la chilipiruri

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România ne sfătuieşte să fim foarte atenţi la ofertele prezentate şi să examinăm şi să analizăm „chilipirurile” comercianţilor.

Dacă aţi cumpărat un produs prin intermediul unui magazin online şi când a fost livrat aţi constatat că nu este produsul dorit, aveţi dreptul să vă răzgândiţi în termen de zece zile lucrătoare din momentul livrării. Agentul economic este obligat să vă returneze banii, fără să fie nevoie să explicaţi de ce v-aţi răzgândit şi fără să vă impună penalităţi.

Totuşi, aceste drepturi nu se aplică atunci când cumpăraţi online ziare, înregistrări audio, video sau programe informatice, produse personalizate sau pachete turistice. Perioada de livrare a produselor achiziţionate de pe internet nu poate fi mai lungă de 30 de zile.

Citeşte şi Black Friday 2014. REDUCERI de până la 50% la piatră naturală pentru amenajări de interior şi de exterior

Atenţie la site-urile false

Există şi riscuri atunci când alegeţi să faceţi cumpărături online. Este vorba despre site-urile false. Un website bine realizat nu reprezintă automat un indiciu că respectiva companie respectă legea. Nu cumpăraţi de pe site-uri care nu vă oferă în mod clar datele de contact şi informaţii despre identitatea companiei. De asemenea, asiguraţi-vă că magazinul online are şi o secţiune de politică de confidenţialitate.

Garanţie ca la magazin

Atenţie, atunci când cumpăraţi pe internet, aveţi aceleaşi drepturi privind garanţia, ca şi atunci când cumpăraţi dintr-un magazin obişnuit. Asiguraţi-vă însă că etichetele şi sigiliile aplicate de fabricant rămân intacte. Vânzătorul poate refuza să ia măsurile reparatorii pentru produsele desigilate.