Blackout din cauza unui experiment al Guvernului. Pana uriaşă de curent care a paralizat Europa, dintr-o greşeală!

Pana de curent masivă din Spania a fost provocată de un „experiment” guvernamental cu energie regenerabilă, scrie cotidianul britanic The Telegraph.  Guvernul spaniol pare să fi grăbit tranziția la energia regenerabilă fără a face investițiile necesare într-o rețea inteligentă modernă.
Filip Stan
24 mai 2025, 12:08
Blackout din cauza unui experiment al Guvernului. Pana uriaşă de curent care a paralizat Europa, dintr-o greşeală!

Blackout -ul care a afectat Spania și Portugalia pe 28 aprilie a fost rezultatul unui „experiment” al guvernului condus de Pedro Sánchez privind tranziția la energie regenerabilă, potrivit unei anchete publicate vineri de cotidianul britanic The Telegraph. Publicația, care citează surse din Bruxelles, susține că administrația spaniolă testa limitele infrastructurii energetice în contextul planurilor de eliminare treptată a energiei nucleare.

Cea mai mare pană de curent din istoria recentă a unei țări dezvoltate a lovit Spania pe 28 aprilie, lăsând milioane de oameni fără electricitate. Guvernul socialist al lui Pedro Sánchez este acuzat că ascunde adevărul despre cauze, în timp ce Red Eléctrica, operatorul rețelei, refuză să ofere explicații clare. Potrivit The Telegraph, investigația oficială a ajuns într-un impas.

The Telegraph dezvăluie cauza penei de curent din Spania: „Un experiment guvernamental”

Conform articolului preluat și de publicația spaniolă 20Minutos, guvernul Sánchez ar fi efectuat un test pentru a evalua capacitatea țării de a se baza într-o mai mare măsură pe surse regenerabile, în pregătirea închiderii reactorilor nucleari începând cu anul 2027. Pana de curent, care a paralizat complet rețelele din două dintre cele mai dezvoltate țări din sudul Europei, este descrisă de The Telegraph drept „cea mai gravă întrerupere a alimentării cu energie electrică dintr-o țară dezvoltată în epoca modernă”.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru The Telegraph că autoritățile spaniole efectuau un experiment privind utilizarea energiei regenerabile înainte de prăbușirea sistemului. Acest test ar fi avut legătură cu planurile de închidere a centralelor nucleare începând din 2027.

Într-o declarație acidă, Asociația Spaniolă a Companiilor de Energie Electrică (AELEC) a pus sub semnul întrebării întreaga anchetă oficială. AELEC susține că autoritățile au inversat lanțul cauzal probabil al evenimentelor.

Guvernul spaniol pare să fi grăbit tranziția la energia regenerabilă fără a face investițiile necesare într-o rețea inteligentă modernă. Criticii compară situația cu accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986, care a început tot ca un test ce a scăpat de sub control.

Dacă se va dovedi că pana a fost rezultatul unui experiment eșuat, iar această informație a fost ascunsă timp de aproape patru săptămâni, stânga spaniolă ar putea suferi consecințe electorale grave.

Red Eléctrica, controlată de facto de guvern printr-o acțiune de aur, este condusă de un politician socialist fără experiență în domeniu, numit în ciuda criticilor. Predecesorul său a demisionat în semn de protest față de ingerințele politice.

Ce a cauzat blackout -ul din Spania: Guvernul oferă explicații lipsite de coerență

Publicația britanică acuză guvernul spaniol că oferă explicații lipsite de coerență tehnică și aproape absurde, încercând să câștige timp și să minimizeze gravitatea incidentului. De asemenea, Red Eléctrica, compania care administrează rețeaua electrică națională, este criticată pentru lipsa de transparență și pentru presupusa obstrucționare a anchetei.

The Telegraph mai susține că autoritățile spaniole ar fi accelerat tranziția energetică fără a investi mai întâi într-o infrastructură inteligentă, adecvată secolului XXI. „Guvernul pare să fi grăbit periculos ritmul schimbărilor, fără să fi pregătit rețeaua pentru noile cerințe tehnologice”, notează cotidianul.

Mai mult, sursa citată avertizează că, dacă se confirmă că întreruperea a fost rezultatul unui experiment controlat eșuat, iar informațiile au fost ascunse de opinia publică timp de aproape patru săptămâni, consecințele politice ar putea fi dramatice: „stânga spaniolă se confruntă cu uitarea electorală pentru o întreagă generație politică”.

Articolul evidențiază și faptul că guvernul deține controlul de facto asupra Red Eléctrica printr-o „acțiune specială”, ceea ce contravine reglementărilor Uniunii Europene. Conducerea companiei ar fi fost încredințată unei politiciene socialiste fidele partidului, în ciuda lipsei acesteia de experiență în domeniul energetic și a criticilor primite la momentul numirii. Salariul acesteia, afirmă The Telegraph, este de șase ori mai mare decât cel al premierului Sánchez.

În concluzie, publicația britanică afirmă că „Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol ar trebui tras la răspundere pentru acest fiasco”, adăugând că „energia verde este victima colaterală a unei guvernări iresponsabile”.

Lipsa de inerție în rețea

Au apărut afirmații – negate ulterior – că înainte de pană a existat o lipsă de inerție în rețea, frecvența scăzând sub 50 Hertz.

Centralele pe gaz și nucleare păstrează energie cinetică pentru câteva secunde după pierderea alimentării, oferind un tampon critic. Energia eoliană și solară nu au această caracteristică.

Totuși, sistemele moderne pot replica inerția prin alte mijloace, cum ar fi invertoarele „grid-forming” la centralele eoliene și solare. Se pot instala condensatoare sincrone în substații. Marea Britanie are o flotă de volante care intervin în caz de nevoie.

Andries Wantenaar de la Rethink Energy afirmă că aceste soluții nu sunt dificile sau costisitoare: „Spania a fost pur și simplu neglijentă”.

Blackout-ul energetic umblă la întrerupătoarele Europei. Ce riscuri are România să rămână în beznă

Blackout-ul energetic dă târcolae. Reţelele electrice învechite din Europa nu au capacităţi de stocare a energiei şi au nevoie de investiţii în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face faţă creşterii producţiei de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate şi pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Blackout-ul a fost un semnal de alarmă. A arătat că este o nevoie urgentă şi inevitabilă pentru modernizarea şi consolidarea reţelelor electrice ale Europei”, a declarat secretarul general de la Eurelectric, Kristina Ruby.

Un nou blackout după pana de curent uriașă care a afectat Spania și Portugalia. Unde se întâmplă

Cea mai mare parte a reţelelor electrice din Uniunea Europeană datează din secolul trecut şi jumătate dintre linii au peste 40 de ani. Creşterea producţiei de energie cu emisii reduse de carbon şi cererea explozivă de energie din partea centrelor de date şi a vehiculelor electrice va necesita o modernizare a reţelelor, care au nevoie şi de protecţie digitală pentru a face faţă atacurilor cibernetice.

În condiţiile în care investiţiile globale în regenerabile aproape s-au dublat după 2010, investiţiile în reţele abia s-au schimbat la aproape 300 de miliarde de dolari pe an. Această sumă trebuie să se dubleze, până la peste 600 miliarde de dolari pe an în 2030, pentru a acoperi modernizările necesare, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Datele furnizate de centrul de reflexie Ember arată că ponderea regenerabilelor în mixul de putere al UE a urcat anul trecut până la 47%, de la 34% în 2019, în timp ce ponderea combustibililor fosili a scăzut până la 29%, de la 39%.

Proiectele eoliene şi fotovoltaice sunt relativ rapid de construit, comparativ cu reţelele, care au nevoie de mai mult de un deceniu. O parte a problemei se datorează sumelor mari şi complexităţii îmbunătăţirii reţelelor pe distanţe mari.

Comisia Europeană a estimat că Europa are nevoie să investească 2.000-2.300 miliarde de dolari în reţele până în 2050.

Anul trecut, firmele europene au investit 80 de miliarde de euro în reţele, în creştere de la 50-70 miliarde euro în anii anteriori, susţin analiştii de la centrul de reflexie Bruegel, care au adăugat că ar putea fi nevoie ca investiţiile să crească până la 100 de miliarde de euro.

O altă problemă este că sistemele energetice din Spania şi Portugalia se numără printre aceste sisteme din Europa care nu au suficiente conexiuni cu alte reţele, care să le poată oferi un back up.

Spania are nevoie de mai multe legături cu Franţa şi Maroc, spune Jose Luis Dominguez Garcia, de la centrul spaniol de cercetare IREC. Potrivit acestuia, Spania are doar 5% din conexiuni în afara Peninsulei iberice.

Sistemul energetic național, fără riscuri de blackout. Ministrul Burduja: „Nu anticipăm probleme de alegeri”

În condiţiile în care şi alte state sunt codaşe la acest capitol, Comisia Europeană are drept ţintă creşterea gradului de interconectare până la 15% în 2030, de la 10% cât ţintea anterior, ceea ce înseamnă că fiecare ţară membră UE va trebui să fie în măsură să importe cel puţin 15% din necesarul său de electricitate din ţările vecine.

În plus, pe măsură ce creşte producţia de energie fotovoltaică şi eoliană, provocările merg dincolo de modernizarea reţelelor până la nevoia de generare de tip back-up.

Centralele fotovoltaice şi eoliene generează curent continuu, în timp ce centralele tradiţionale pe gaze sau cele nucleare produc curent alternativ. Curentul continuu trebuie convertit în curent alternativ în invertoare la frecvenţa de 50 de Hertzi pentru reţelele europene şi pentru a fi utilizată de gospodării şi firme. Dacă producţia de energie scade, reţeaua are nevoie de facilităţi back-up care să producă curent alternativ, pentru a evita scăderea frecvenţei.

În cazul în care frecvenţa scade, mecanismele automate deconectează anumite facilităţi de producţie, pentru a evita supraîncărcarea transformatoarelor şi liniile de transmisie. Dacă mult prea multe centrale sunt deconectate în acelaşi timp, sistemul poate intra în blackout.

De asemenea, Europa are în prezent capacităţi de stocare în baterii de 10,8 Gigawaţi şi aceste capacităţi urmează să ajungă la 50 de GW în 2030, cu mult sub nivelul necesar de 200 de GW, potrivit Asociaţiei europene pentru stocarea energiei (EASE).

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre blackout: Nu sunt probleme în sistemul energetic naţional. Avem la ora aceasta un consum de aproape 5000MW, la o producţie de 5350MW. Exportăm în jur de 400MW

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că nu sunt probleme în sistemul energetic naţional şi că la ora aceasta este un consum de aproape 5000MW, la o producţie de 5350MW şi exportăm în jur de 400MW. Nu există, pe baza datelor furnizate de Dispecerul Energetic Naţional, un risc de blackout în România, dă asigurări ministrul.

”Nu sunt probleme în sistemul energetic naţional. Avem la ora aceasta un consum de aproape 5000MW, la o producţie de 5350MW. Exportăm în jur de 400MW. Mixul de producţie este echilibrat, unul dintre atuurile României. Avem câte 1350MW în hidro şi în nuclear, iar la ora aceasta contăm şi pe vânt, cu peste 1100MW. În parcurile solare avem o producţie de aproape 800MW, fără prosumatori, cu potenţial de creştere pe parcursul zilei”, spune ministrul Energiei într-o postare.

Burduja arată că din termocentralele pe cărbune şi gaz, care funcţionează la o putere redusă (pe baze comerciale, ţinând cont de preţurile din piaţă), mai “strângem” încă 650MW iar producţia din biomasă e constantă la circa 40MW şi, deja o componentă vizibilă, de mare folos, stocarea livrează la această oră încă aproape 40MW.

”Aşa cum am spus, nu anticipăm probleme în sistemul energetic naţional în zilele următoare, cu atât mai puţin în ziua alegerilor. În ciuda dezinformărilor propagate, nu există, pe baza datelor furnizate de Dispecerul Energetic Naţional, un risc de blackout în România. Lucrările de mentenanţă şi modernizare a reţelei sunt punctuale, programate şi uzuale. Ţinem lumina aprinsă pentru România şi pentru toţi românii. Încă o dată le mulţumesc tuturor colegilor mei, care sunt la datorie în sectorul energetic romanesc, indiferent de zile libere sau sărbători naţionale”, menţionează Burduja.

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihaela Prigoană, primele declarații la mai bine de jumătate de an de la moartea lui Silviu Prigoană: "L-am iubit cu tot sufletul..."
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Ce trebuie să pui în grădină pentru a scăpa rapid de cârtițe. Soluția din bucătărie de care foarte puțini știu
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Călin Georgescu. Claudiu Târziu dezvăluie totul: E imposibil
Playtech.ro
Un nou lanț de magazine ajunge în România: Produse la prețuri mici, de bună calitate. Devine concurent direct pentru Pepco
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Ce este Pangeea Ultima, cimitirul speciei umane. Ce spun cercetătorii despre momentul și modul în care omenirea va dispărea
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Pe ce a cheltuit Irinel Columbeanu ultimii 600.000 de euro. Cine e femeia din umbră care îl ajută în prezent
Spynews
Horoscop sâmbătă, 23 mai 2025: Nativii Pești sunt pe cale să ia decizii importante
Evz.ro
Parcul Nistru de Jos, minunea naturală din Republica Moldova
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai iubit actor. A fost o legendă a țării. Una dintre cele mai respectate personalități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Trump s-a supărat pe România. Tăcerea de gheață care nu e deloc un semn bun
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Biserici din lemn ascunse în Dâmbovița. Recomandări pentru o duminică departe de aglomerație