Blaga: PDL nu atacă bugetul la Curtea Constituţională. Nu am găsit motiv să-l atacăm

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că PDL nu a găsit temei constituţional pentru a ataca bugetul de stat pe 2014 la Curtea Constituţională, potrivit Mediafax. El a mai spus că Preşedinţia "are cu totul alte posibilităţi legale" şi poate retrimite bugetul înapoi la Parlament.

09 dec. 2013, 10:21
Blaga: PDL nu atacă bugetul la Curtea Constituţională. Nu am găsit motiv să-l atacăm

„Noi nu am atacat bugetul la Curtea Constituţională, aşa cum am făcut anul trecut, pentru că anul trecut l-am atacat pe procedură. Îmi aduc aminte că ei pierduseră pe traseu patru mii şi ceva de amendamente. În cursul acestui an, PDL, singurul partid de opoziţie, a susţinut până la 12 noaptea 1.400 de amendamente. Deci, n-am găsit temei constituţional pentru a-l ataca (la Curtea Constituţională – n.r.). Sigur, Preşedinţia are cu totul alte posibilităţi legale, îl poate retrimite înapoi, dar asta nu înseamnă şi noi am explicat foarte bine, legea finanţelor publice oferă guvernului USL-ist toate condiţiile pentru a putea plăti pensiile majorate de la 1 ianuarie”, a declarat Vasile Blaga înainte de şedinţa BPN al PDL.

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PDL va contesta bugetul la Curtea Constituţională „dacă va găsi motive suficient de bine întemeiate”, dar a precizat că „deocamdată” în partid nu s-a luat asemenea decizie din punct de vedere politic.

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectele legii bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014. Procedura prevede în cazul acestor proiecte, pentru atacarea la Curtea Constituţională, un termen de 5 zile.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Bugetul nu a sosit la promulgare, că se aşteaptă să primească legea luni şi că o poate analiza, înainte de a lua o decizie, până pe 29 decembrie, el precizând că va promulga imediat Bugetul asigurărilor sociale.

Şeful statului a precizat, în mai multe rânduri, că va respinge Bugetul în condiţiile în care acesta conţine creşterea accizei la carburant şi că analizează şi posibilitatea de a-l ataca la CC.

VEZI SI:

Magistraţii de la Curtea Constituţională, buget consistent pentru bilete de avion