Blaga: Unii colegi din partid atacă PDL cu aceeaşi retorică folosită de USL

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spune că există "colegi din partid" care atacă PDL folosind "aceeaşi retorică la fel ca USL", adăugând că aceste cazuri vor fi discutate în structurile formaţiunii, însă nu a dorit să spună numele celor care vor fi în discuţie sau posibilele sancţiuni, transmite corespondentul Mediafax.

30 mai 2013, 16:12
Blaga: Unii colegi din partid atacă PDL cu aceeaşi retorică folosită de USL

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că partidul este într-o perioadă de reconstrucţie instituţională a mesajului, iar el şi ceilalţi membri din conducerea centrală merg şi discută cu oamenii în ţară pentru a le prezenta strategiile pe diferite domenii.

„Eu nu pot să nu văd, în acelaşi timp, că anumiţi colegi din partid îl atacă folosind aceeaşi retorică la fel ca USL, asta o vedeţi şi dumneavoastră. Niciodată nu m-am opus criticilor din partid, dar aici este vorba de denigrare. Criticile sunt binevenite, deşi noi avem şi un program politic care vorbeşte de principiul celor trei D, iar Blaga, ca preşedinte al partidului, este primul obligat să îl respecte: discuţii, decizie, disciplină. Şi avem şi un statut care spune că toate discuţiile se poartă în interiorul şi exteriorul partidului până se iau decizii, iar după aceea nu se mai discută”, a spus Blaga.

El a adăugat că în momentul de faţă nu există o listă a celor care au denigrat PDL şi care ar urma să fie sancţionaţi şi a evitat, totodată, să facă nominalizări concrete ale celor care ar urma să fie discutaţi în structurile centrale ale partidului.

„Nu avem nicio listă, dar observ că în loc să atace USL au aceleaşi poziţii cu USL, chiar cu PSD. Spun acelaşi lucru ca şi Ponta: PDL nu face opoziţie. Păi ce am făcut astăzi aici, ce facem în fiecare zi? Ce facem dacă ne chemaţi la televiziuni, la radio? Facem opoziţie şi venim şi cu soluţii pentru că asta ne cer cetăţenii. Sau că, mai departe, vezi Doamne, nu am nominalizat Guvernul din umbră. Aceasta este ultima teorie a domnului Cristian Preda. Nu este niciun termen pentru a-l finaliza, iar noi venim în teritoriu tocmai pentru ca, la încheierea tuturor discuţiilor din ţară, să putem ajunge la o primă construcţie a unui Guvern din umbră, pentru că Vasile Blaga nu doreşte ca el cu pixul lui să spună: «acesta este guvernul din umbră», ci echipa PDL să-l demonstreze după munca pe care fiecare coleg al nostru şi-o desfăşoară în comisia de specialitate. Aici ne deosebim fundamental. Ştiu, au fost anumite timpuri când se spunea «Ăştia trei trebuie să fie pe lista de europalamentari, că aşa trebuie şi aşa mai departe». Lucrurile acestea, cel puţin cât eu voi fi preşedinte, nu vor funcţiona în PDL”, a susţinut Blaga.

Liderul PDL a continuat referirile la Cristian Preda, spunând că acesta a mai păţit o dată să fie dat afară din partid şi să vină înapoi ca un „mieluşel”.

„Nu poţi, repet, şi mai ales când ştii că ai mai păţit-o, nu cu Blaga preşedinte, nu cu acest BPN, altă dată ai fost dat afară din partid şi ai venit ca un mieluşel. Şi Blaga te-a propus prim-vicepreşedinte al PDL. Spunea un Albă-ca-Zăpada de la Cotroceni că liderii slabi dau afară oameni. Păi eu l-am dat afară pe Albă-ca-Zăpada din consilier de la Cotroceni sau şeful domniei sale? Eu am spus în primăvara anului trecut că un minut dacă aş fi fost preşedinte de partid, un minut nu rămânea Cristian Preda în partid, sau şeful domniei sale?”, a adăugat Blaga.

El a menţionat că în interiorul partidului urmează să se discute aceste cazuri ale celor care au atacat PDL şi structurile abilitate vor stabili concluziile.

„Deci vom discuta şi la ce concluzie vom ajunge nu pot să vă spun de pe acum şi pe cine vom discuta”, a afirmat Blaga.

Întrebat dacă va susţine în partid măsura extremă a excluderii unora din liderii care au atacat partidul prin declaraţiile lor, Blaga a răspuns că niciodată nu şi-a permis să se antepronunţe.

„Niciodată nu mi-am permis să mă antepronunţ şi niciodată nu am povestit pentru a avea, aşa, un bonus din partea unui coleg din presă cam cum au decurs discuţiile într-o structură de conducere a PDL. Căutaţi pe alţii”, a conchis Blaga.

Vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu declara, marţi, că va propune în şedinţa de luni a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, consideră că ar fi „absurd” ca Theodor Paleologu să fie exclus din partid, dar, în ceea ce îi priveşte pe Teodor Baconschi şi pe Cristian Preda, ea spune că aceştia nu critică, ci denigrează partidul, fiind mult mai „fioroşi” cu PDL decât cu USL.